Antena Meniu Search
x

Video Jumătate dintre români nu îşi permit să meargă nici măcar o săptămână pe an în concediu. Unii dintre ei au văzut marea doar la televizor

Vacanţă este un cuvânt abstract pentru 6 din 10 români. Din toată Europa, la noi sunt cei mai mulţi oameni care nu îşi permit nici măcar o săptămână de concediu. Scumpirile sunt de vină. Bugetul de vacanţă este primul tăiat de pe listă, spun cei care au văzut marea doar la televizor. 

de Redactia Observator

la 08.08.2023, 20:00

Vezi și

Doar în primele cinci luni ale anului acesta, vacanțele s-au scumpit cu peste 12%, cea mai mare creştere de preţ din ultimii 27 de ani. Printre cei afectaţi este Veronica. Are 35 de ani şi locuieşte în Târgu Bujor, un orăşel cu cel mult 30 de străzi din judeţul Galaţi.

Reporter: Vreau să ştiu când aţi fost ultima dată în concediu?

Femeie: Niciodată.

Reporter: Înţeleg că nu aţi văzut marea.

Pe acelaşi subiect

Femeie: Nu, până la 35 de ani, nu. 

În situaţia ei sunt mai mult de jumătate dintre români

Adrian Obreja, reporter Observator: În România, mai ales în zona montană sunt zeci de destinaţii de vacanţă, plus litoralul. Doar că foarte mulţi români nu îşi permit să vadă aceste locuri nici măcar o dată pe an. 

Cei care nu îşi permit nici măcar o săptămână de vacanţă spun că nu au bani sau timp de relaxare. Mulţi nu au nici cum să economisească, iar cei care ajung să se bucure de relaxarea vacanţelor o plătesc cu sacrificii mari. 

Ioan Hosu, sociolog: Când bugetele se reduc este ceva legat de reducere bugetelor de concedii, cel de cultură, vestimentarul e în acelaşi registru. Reducem, aparent, lucrurile nenecesare.  Concediul este văzut ca un lux, deşi concediile pot fi văzute ca perioade de recuperare. 

Iar dacă nu pleacă în concediu, românii aleg varinate alternative de relaxare

Dan Lăcustă, reprezentant agenţie de turism: În România încă se mai practică acel mers la prieteni, la rude, la familie, care, cu siguranţă, nu se contorizează. Românii lipesc câteva zile de weekend şi merg în vizită la prieteni. Cu siguranţă, ţine şi de posibilităţile financiare când luăm decizia de a pleca în concediu. 

Cei mai fericiţi sunt suedezii, 9 din 10 merg în vacanţă cel puţin o dată pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Jumătate dintre români nu îşi permit să meargă nici măcar o săptămână pe an în concediu. Unii dintre ei au văzut marea doar la televizor