Antena Meniu Search
x
LIVE

Klaus Iohannis, apel către parlamentari: Se impune prelungirea stării de alertă

Klaus Iohannis a anunțat al treilea val al măsurilor de relaxare, în România, însă a atras atenția că se impune prelungirea stării de alertă și a făcut un apel către Parlamentul României să încuviințeze o astfel de măsură.

De Redactia Observator la 09.06.2020, 15:19
Klaus Iohannis, apel către parlamentari: Se impune prelungirea stării de alertă
Klaus Iohannis, ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 - Presidency.ro
  • Se redeschid mall-urile, dar fără restaurantele din interior și locurile de joacă
  • Se pot redeschide afterschool-urile și grădinițele private

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că după 15 iunie se pot redeschide mall-urile, fără restaurante şi fără locuri de joacă, vor fi posibile evenimente private cu număr limitat de persoane şi va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor şi grădiniţelor private.

Preşedintele a declarat că, dată fiind dinamica îmbolnăvirilor, opinia este că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu măsuri mai puţine decât sunt acum în vigoare, o decizie urmând să fie luată de Guvern în urma unei analize.

Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă”, a afirmat Iohannis.

Acesta a transmis şi un mesaj parlamentarilor, cărora le-a cerut să avizeze starea de alertă: „Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei (...) Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!”.

Citește și:

PSD nu vrea să voteze prelungirea stării de alertă

Apelul preşedintelui României a venit în contextul în care preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la începutul săptămânii că PSD nu intenţionează să voteze prelungirea stării de alertă.

Am dovedit că suntem un partid responsabil. Am votat cele două stări de urgență cât și starea de alertă, dar abordarea trebuie să fie altfel de acum înainte.

Trebuie începută o comunicare cu societatea civilă și Guvernul să vină cu niște explicații clare.

Trebuie să avem un parteneriat în care oamenii să înțeleagă exact ce îi așteaptă din punct de vedere al epidemiei și din punct de vedere economic.

Au trecut trei luni de zile. Am înțeles argumentele Guvernului și e cazul să iasă din logica electorală”, a declarat Ciolacu.

Ponta amenință cu proteste în piață

Victor Ponta împărtășește abordarea prietenului redescoperit în opoziție și spune că nici ProRomânia nu va vota prelungirea stării de alertă. Mai mult, Victor Ponta spune că se va alătura și protestelor din Piața Victoriei față de eventualele restricții anunțate.

„De data aceasta voi merge si la proteste in Piata Victoriei!!!

Stiu ca acest Guvern trebuie sa puna de tot Romania in genunchi! Dar e prea mult!”, a declarat Victor Ponta.

Măsurile de relaxare din 15 iunie

- Se redeschid mall-urile, dar fără restaurantele din interior și locurile de joacă;

- Vor fi permise evenimentele private, cu maxim 20 de persoane la interior și 50 de persoane în exterior;

- Se redeschid sălile de fitness, cu respectarea unor norme stricte de distanțare și igienă;

- Se pot redeschide afterschool-urile și grădinițele private;

- Se pot redeschide piscinele exterioare;

- Se vor relaxa restricțiile în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic .

Citește și:

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Declarația integrală a președintelui

„Tocmai am încheiat o ședință de analiză împreună cu Premierul Orban, mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am luat în discuție situația epidemiei, am luat în discuție posibile măsuri de relaxare și am luat în discuție, evident, necesitatea prelungirii stării de alertă.

Aș începe cu partea pozitivă, cu măsurile de relaxare. Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut semnificativ, dar nici nu a crescut semnificativ, considerăm că este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Adică unele dintre restricțiile care sunt acum în vigoare nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie.

Aș exemplifica cele mai importante dintre acestea. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

Vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.

Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private.

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății.

Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenție, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați.

Măsuri de izolare la domiciliu, respectiv la autoizolare, au ocupat un spațiu destul de lung în discuția și în analiza noastră. Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic - mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile.

Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri. Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi.

Starea de alertă – având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri noi, faptul că avem în continuare în jur de 150 de persoane la tratament intensiv internați în spitale, faptul că și ultimul weekend de relaxare totuși s-a simțit nu în sens bun la numărul de îmbolnăviri noi, ne face să fim în continuare precauți și suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă.

Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă.

Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea, portul măștii în interior - extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare.

Evident, Guvernul va dezbate în ședință de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.

Și, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă.

Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei.

Vreau să subliniez în mod expres: Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la o răspândire foarte limitată a acestei epidemii.

Ați urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra. Ne spune că, fără aceste măsuri, în lume, mai ales în Europa, am fi avut milioane de decese.

Faptul că am impus noi, în România, din timp aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea epidemiei cât de mult s-a putut controla.

Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării acum, la final, aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!”

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis, apel către parlamentari: Se impune prelungirea stării de alertă