Antena Meniu Search
x

Live Text Klaus Iohannis: Vom reconstrui din temelii tot sistemul sanitar din România

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că a avut o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat: zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 18.11.2020, 17:26

Klaus Iohannis, declarație de presă după o nouă ședință cu membrii Guvernului
Klaus Iohannis, declarație de presă după o nouă ședință cu membrii Guvernului - Presidency.ro
  • Klaus Iohannis susține că a identificat împreună cu experții medicali o serie de soluții concrete
  • Acestea vor fi preluate de autorități și puse în practică

„Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical. Au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți, medici și ingineri medicali, pentru a găsi cele mai bune soluții de rezolvare a problemele existente”, a declarat Klaus Iohannis.

  • Specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze din secțiile de anestezie și terapie intensivă din spitalele publice, care sunt suprasolicitate de numărul mare de cazuri severe de Covid-19 pe care trebuie să le gestioneze;
  • Mi-a fost prezentată o analiză a disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea, pe perioada funcționării acestor aparate, cu exemple punctuale;
  • Pentru a avea o imagine mai corectă asupra situației la zi, am solicitat o analiză a contractelor de service și mentenanță a aparaturilor din spitalele publice;

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce măsuri vor lua autoritățile

​Klaus Iohannis a declarat că discuția cu experții a fost una foarte utilă, în cadrul căreia „au fost identificate câteva soluții concrete care vor fi preluate de autorități și puse în practică”.

„În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice. Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România.

În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. Un rol important îl are resursa umană și când spun aceasta mă gândesc la inginerii medicali, care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească”, a declarat Klaus Iohannis.

Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma de sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătății, mai spune președintele României.

Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare.

Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate, responsabilă și deplin angajată în slujba binelui românilor”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis, ședință cu membri ai Guvernului și experți medicali

Klaus Iohannis a avut miercuri o nouă şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19.

La această şedinţă au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", col. dr. Dan Corneci, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", dr. Emilian Imbri, Elena Ovreiu, lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis: Vom reconstrui din temelii tot sistemul sanitar din România