Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis anunţă relaxarea măsurilor anti-Covid: "Fără mască din 15 mai, se ridică restricţiile de circulaţie noaptea"

Președintele Klaus Iohannis a susţinut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după ședința cu Cîțu, Barna, Bode, Ciucă, Mihăilă, Arafat și Pistol.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 13.05.2021, 22:26

Vezi și

Declaraţii Klaus Iohannis

"Am avut o întâlnire la care a participat premierul, mai mulţi membri din Guvern, experţi. Am discutat despre pandemie, capmania de vaccinare şi despre măsuri de relaxare. Pentru început, să rememorez prin ce am trecut prin această pandemie. Peste un an de zile a durat pandemia. A fost multă, prea multă suferinţă în România şi îmi pare rău pentru toţi care au suferit. Trebuie să ne amintim şi de cei care au făcut posibilă gestionarea acestei pandemii.

- De medici, personalul medical, ei au fost eroii noştri. Lor le datorăm mulţumiri, mulţumiri, mulţumiri. ACum vedem că pandemia s-a redus umpic, respirăm mai uşuraţi, dar trebuie să ne fie foarte clar că suntem în plină pregătire post-pandemică. Nu se va termina mâine, nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toţii, pandemia se va reduce şi se va termina. Eu nu-mi doresc ca România post pandemie să fie identică cu România dinaintea pandemiei. Am învăţat mult, am suferit mult, avem şansa să facem România mai bună. Şcoli, mai sigure, locuri de muncă, economia creşte. România post-pandemică este România în care şi salariile cresc. Să recapitulăm câteva date despre pandemie şi despre campania de vaccinare.

Pe acelaşi subiect

- Am avut în ultimele săptămâni o evoluţie încurajatoare, de la o zi la alta, numărul de bolnavi a scăzut, de persoane care sunt internate la ATI şi numărul de persoane care au murit în fiecare zi. În acelaşi timp, campania de vaccinare a prins viteză. Avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează, însă este nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieşim din pandemie trebuie să ne vaccinăm. Nu este altă cale. Pentru asta, în şedinta de azi am stabilit nişte ţinte de vaccinare. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate.

- Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare şi am dorit să avem un caledar care curpinde întreaga perioadă de vară. Aşadar, ne pregătim de relaxare. Însă, trebuie să fie o relaxare precaută. Vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie, ca să revenim cu restricţii în august. Vrem să avem un calendar care să ne permită multe activităţi. Aşadar, vom aveam o relaxare pas cu pas, până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârşitul verii să avem o relaxare pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiţionate de doi factori extrem de importanţi. De evoluţia pandemiei, rata de incidenţă şi gradul de vaccinare. Exemple concrete de relaxare. Aceste măsuri au fost discutate azi, ele vor fi în detaliu enunţate de CNSU şi vom avea o hotărâre de Guvern.

- Avem date cheie, prima etapă de relaxare va avea loc, chiar acum în 15 mai. Următoarea etapă este 1 iunie, pe urmă 1 iulie, pe urmă 1 august.

- Din 15 mai, se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii, unde putem să purtăm în continuare masca, pieţele, târgurile sau staţiile de transport public. 

- A doua măsură este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali. Magazinele vor reveni la programul normal. Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate.

- Vom avea, de asemenea, câteva relaxări care începu majoritate din 1 iunie, când va creşte capacitatea de cazare, de servire în restaurante şi aşa mai departe.

- Avem bunăoară nunţi, botezuri, mese festive, unde pot participa în exterior începând cu 1 iunie, maximum 70 de persoane. În interior maxim 50 de persoane de la 1 iunie. De la 1 iulie numărul creşte, de la 1 august numărul creşte. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi.

- La sălile de sport, numărul de participanţi este restricţionat, dar daca organizatorul garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanţi poate să crească.

- În final, o remarcă legată de şcoli. Noi păstrăm, în continuare, normele care ţin de rata de incidenţă. Avem în continuare scenariul verde, galben, roşu, aceste lucruri se aplică în continuare. ESte previzibil, ca în următoarele săptămâni, majoritatea localităţilor să intre în scenariul verde şi în acest fel, majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în şcoli. Relaxările care sunt valabile sunt evident valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală şi este foarte de dorit ca anul şcolar să se încheie cu majoritatea românilor vaccinaţi. LA final, daţi-mi voie să vă spun că vă doresc tuturor multă sănătate şi mergeţi la vaccinare.

Klaus Iohannis a convocat joi o şedinţă la Palatul Cotroceni cu prim-ministrul Florin Cîţu şi cu mai mulți membri ai Guvernului cu responsabilități în domeniul sănătăţii, temele de discuţie fiind situaţia epidemiologică şi măsurile de restricţie la nivel național.

”La şedinţă vor participa Prim-ministrul României, Florin Cîţu, Viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şi Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

De mai multe zile, situaţia epidemiologică s-a ameliorat, toate judeţele şi Capitala având o rată de îmbolnăvirilor de COVID sub 1,5, ceea ce impune relaxarea restricţiilor destinate combaterii pandemiei.

Rata de incidenţă a cazurilor de Covid în Capitală, în scădere pentru a treia zi consecutiv

În București, rata de incidenţă a cazurilor de COVID este sub 1,5 în Capitală, pentru a treia zi consecutiv, Direcţia de Sănătate Publică anunţând joi o valoare de 1,3  a acestui indicator. În consecinţă, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte la ora 12 pentru a decide noi măsuri de relaxare.

Atunci când rata de infectare pe întreg Bucureştiul va ajunge la 1/1.000 şcolile vor trece pe scenariul verde, iar toţi elevii vor merge la şcoală. 

”Dacă se păstrează acest trend şi nu vor fi niciun fel de influenţe din perioadele anterioare, când au fost un pic mai relaxate lucrurile, atunci, da, este posibil să ajungem spre 1 la mie. Trebuie să vedem de fapt că descreşterea este din ce în ce mai mică. Pasul este mai mic. Şi atunci s-ar putea să fie o perioadă mai lungă până când ajungem acolo”, a afirmat Alin Stoica.

930 de cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus

Miercuri, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că s-au confirmat 930 de noi cazuri de coronavirus şi 98 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore. La ATI sunt internate 874 de persoane.

”Până astăzi, 12 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.068.817 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.018.642 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 930 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, conform autorităţilor.

În Bucureşti sunt 127 de cazuri noi de COVID-19, iar în Cluj 59, în restul judeţelor fiind sub 50 numărul cazurilor înregistrate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis anunţă relaxarea măsurilor anti-Covid: "Fără mască din 15 mai, se ridică restricţiile de circulaţie noaptea"