Antena Meniu Search
x

Video La ce trebuie să fii atent, dacă vrei să-ţi montezi panouri fotovoltaice. Programul "Casa Verde" e suspendat, însă unele firme continuă lucrările

Programul Casa Verde e suspendat, dar panourile se montează în continuare. Ca să nu mai aştepte după decizia instanţei, unele firme instalează sistemele şi stabilesc cu clienţii că îşi vor recupera investiţia odată cu deblocarea programului. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 14.11.2023, 21:37

Vezi și

Atentie la mesaje de acest gen: "Am terminat de montat 90 de sisteme şi aşteptăm să depunem documentele de decontare".  Programul Casa Verde este blocat. Însă unele firme montează panouri contra cost, promiţându-le clienţilor că îşi vor recupera banii. 

Cine primeşte, de fapt, banii din programul "Casa Verde"

Corina Murafa, expert energie: Transferă un risc asupra beneficiarului. Pentru că, până la urmă, beneficiarul plăteşte. Firma zice: eu recuperez banii şi o să ţi-i dau înapoi când îi voi primi. Noi suntem creativi ca români, găsim soluţii mereu atunci când ni se pun beţe în roate. 

Conform regulamentului Casa Verde, banii se dau instalatorului, nu beneficiarului. 

Pe acelaşi subiect

Dumitru Chisăliţă, Asociţia Energia Inteligentă: Suntem între ciocan şi nicovală. Există riscul ca aceşti oameni să nu-şi primească banii. Dar, dacă e să fim cinstiţi, le vor rămâne panourile. Nu este ca şi când cineva ţi-ar fi luat banii din portofel, ci ţi-a făcut un serviciu. 

Cum explică situaţia una din firmele care se laudă că a montat sisteme 

Reprezentant firmă panouri fotovoltaice: Fiecare pe riscul lui. Ideea e că nu este legal. Contravine ghidului. Dacă cumva scapă informaţia sau la o verificare simplă, că se văd fondurile când s-au mişcat dintr-o parte în alta, se declară finanţarea neeligibilă şi se solicită toţi banii înapoi. 

În realitate însă, autorităţile nu stau să verifice aceste aspecte atunci când dau banii. Întrebată de situaţie, Administraţia Fondului de Mediu spune că nu poate interveni în relaţia comercială dintre o companie şi o persoană. Aşa că panourile se instalează în continuare, cu sau fără Casa Verde.

Programul rămâne în continuare suspendat, fără nicio explicaţie din partea autorităţilor 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: Pe 26 septembrie, în urma unei hotărâri a Curţii de Apel Oradea, programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat. Au trecut aproape două luni de atunci şi nu avem nicio veste din partea autorităţilor sau vreun orizont de timp în ceea ce priveşte deblocarea acestui proiect. Între timp, sunt 90.000 de români care aşteaptă să-şi monteze panouri fotovoltaice. 

Marian Lăcustă, beneficiar Casa Verde fotovoltaice: Toată lumea este nemulţumită.

Marian este unul din beneficiarii programului. 8 kWh urma să-şi instaleze în acest an. 

Marian Lăcustă, beneficiar Casa Verde fotovoltaice: Aşteptăm veşti de la AFM sau de la instalatorul cu care am decis să instalăm. Nu suntem foarte optimişti. E pe final de an şi, cel mai probabil, se va amâna pentru la anul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » La ce trebuie să fii atent, dacă vrei să-ţi montezi panouri fotovoltaice. Programul "Casa Verde" e suspendat, însă unele firme continuă lucrările