Video Percheziţii în "Raiul deşeurilor" din Sinteşti. Cum au făcut mai mulţi infractori 66 de milioane de lei din fier vechi
Lovitură pentru mafia care se ocupă cu fier vechi. În zorii zilei, mascaţii au descins în Sinteşti, localitate din Ilfov renumită pentru depozitele ilegale din curţile localnicilor. Anchetatorii spun că zeci de persoane au format un grup infracţional organizat, care timp de şase ani, a dat un tun statului de peste 66 de milioane de lei.
Perchezițiile au început la primele ore ale dimineţii. Polițiștii și jandarmii au descins simultan în 42 de locuri din București, Ilfov, Călărași și Vâlcea. Mascaţii au bătut şi în poarta palatelor din Sinteşti, localitate care şi-a câştigat renumele de "raiul deşeurilor". Vizate de anchetă au fost persoane despre care polițiștii au bănuieli că aveau afaceri ilegale în domeniul reciclării materialelor feroase și neferoase.
"Mafia deşeurilor", obişnuită cu vizitele poliţiştilor
Bogdan Dinu, reporter Observator: Aţi furat statul român?
Bărbat: Doamne fereşte, nu este adevărat! Suntem învăţaţi cu aşa ceva. Cu băieţii de la Ilfov, cu poliţia.
- Mascaţii au luat cu asalt celebra comună Sinteşti. Cum s-a îmbogăţit mafia afacerilor cu fier vechi, pe...
- Satul cu palate ridicate din afaceri ilegale şi racordate ilegal la reţeaua electrică. Nouă razie a...
- Garda de Mediu, pe urmele hoţilor de curent electric. Zeci de polițiști au descins în Ilfov, după ce mai mulți...
Bogdan Dinu, reporter Observator: Vă vizitează des?
Bărbat: Cam des. Nu avem odihnă să ne culcăm din cauza lor. De ieri i-am aşteptat pe colegi. Nu au venit ieri, au venit astăzi!
Anchetatorii au descoperit că în ultimii şase ani, acuzaţii s-au folosit de zeci de documente false pentru a înşela statul.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Printre numele care apăreau pe facturile emise se numărau inclusiv persoane decedate, fapt care le-a atras atenţia poliţiştilor si procurorilor.
Cum au reuşit infractorii să câştige 66 de milioane de lei din fier vechi
Metoda prin care infractorii s-au îmbogăţit este una complexă şi bine pusă la punct. Cumpărau fierul vechi fără acte, la preţuri cum mult sub valoarea pieţei. Se foloseau apoi de documente fictive prin intermediul a 16 firme pentru a primi de la stat cupoane prin sistemul de reciclare, pe care le transformau în bani. Ar fi produs astfel statului un prejudiciu de 66 de milioane de lei, adică peste 13 milioane de euro.
Bogdan Ghebaur - IGPR: Vorbim de două dosare penale în care sunt vizate 26 de persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Suspecţii au fost duşi la audieri iar la ieşire i-au aşteptat zeci de rude şi susţinători.
Bărbat: Aducem cortul şi stăm aici!
Sinteşti, o adevărată groapă de gunoi din cauza deşeurilor
Localitatea Sinteşti, aflată la doar zece kilometri de Parlamentul României, este o adevărată groapă de gunoi din cauza deşeurilor pe care localnicii le colectează în curţi iar apoi le incendiază pentru a extrage metalele. Arderile au provocat în repetate rânduri poluarea masivă a aerului din zonă şi din Bucureşti.
Autorităţile au intervenit de mai multe ori însă ori nu au avut pe cine să amendeze ori vinovaţii nu au plătit nicio sancţiune. Ba mai mult, au devenit chiar violenţi. În urmă cu doi ani, mai mulţi indivizi care ardeau cabluri şi cauciucuri i-au atacat pe comisarii Gărzii de Mediu cu furcile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰