Antena Meniu Search
x

Video Pericolul uriaş din spatele vacanţelor foarte ieftine. Schema prin care escrocii dau lovitura. "La nici 2 ore după rezervare, am fost contactată"

Atenţie ce rezervare de vacanţă faceţi! Ofertele care sunt prea bune ca să fie adevărate, de multe ori chiar nu sunt reale. În utlima perioadă, tot mai mulţi români sunt înşelaţi prin clonarea site-urilor sau platformelor de rezervări. Odată accesate link-urile, oamenii rămân şi fără bani, dar şi fără vacanţe. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 15.11.2023, 11:43

Vezi și

Ţepele în turism sunt la ordinea zilei. Atacatorii cibernetici prind momentul şi profită de faptul că turiştii caută cazări ieftine. Trimit un mail prin care li se cere să completeze urgent datele. 

Înşelătorie cu vacanţe ieftine

"Trebuie să fim atenţi la această urgenţă. Este urgent să-ţi actualizezi datele, este urgent să actualizezi metoda de plată. Este foarte important să informaţi de urgenţă banca emitentă a cardului. Acesta este comportamentul pentru a aplica imediat măsuri de blocare a instrumentului de plată", spune Raluca Voicu, manager prevenire fraudă carduri bancă.

În primă etapă, atacatorii încearcă să obțină acces la contul proprietarilor de pe platformele online de rezervări. În acest sens, ei pot trimite un e-mail de la un potențial "client" în care inserează un link fraudulos, cu scopul de a convinge victimele să își introducă datele personale pe acel site controlat de atacatori.

Pe acelaşi subiect

Acolo li se transmite că trebuie de urgenţă să-şi actualizeze datele şi contul bancar. Astfel, fraudatorii preiau controlul asupra contului. Ulterior, ei extrag datele celor care au efectuat rezervări, precum numele acestora, detaliile rezervării, dar și metode de plată. 

Cum procedează escrocii

Cu datele furate, transmit mesaje în numele clienţilor. "Le cer clienţilor să îşi introducă la rândul lor date bancare pentru confirmarea rezervării sau uneori pentru validarea cardului, efectiv. În caz contrar, aceştia sunt ameninţaţi tot prin astfel de mesaje cu anularea rezervării", spune Mihaiu Rotaru, DNSC.

Experţii spun să fim atenţi la oferte mult prea ieftine. Cei care pică în plasa atacatorilor cibernetici riscă să rămână şi fără bani şi fără vacanţe. "Dacă, de exemplu, e o reducere de peste 50%, ar fi bine ca potenţialii cumpărători să fie extrem de atenţi. Au fost fraude şi în turism. Site-uri clonă, care promovau diverse hoteluri, structuri de cazare, pensiuni, furând pozele de pe alte site-uri şi propunând preţuri mult mai mici", atrage atenţia Traian Bădulescu, expert în turism.

"La nici două ore după ce am făcut rezervarea, am fost contactată de pe un număr de telefon care nu era pe rezervare. A zis că dânsa este proprietara şi că trebuie să-i fac plata 50% avans din rezervare", povesteşte Mărioara Trofin, turist.

Atacurile de acest gen au crescut de cinci ori de la începutul anului, ajungând până la un sfert de milion la mijlocul lunii iunie. 26% dintre tentativele de phishing monitorizate au avut ca scop obținerea datelor bancare sau accesul la conturile utilizatorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Travel » Pericolul uriaş din spatele vacanţelor foarte ieftine. Schema prin care escrocii dau lovitura. "La nici 2 ore după rezervare, am fost contactată"