Antena Meniu Search
x

Video Lecții de prim ajutor la Maratonul de Resuscitare din Cluj: De ce sunt important "minutele de aur" în cazul unui infarct

Învaţă să fie îngeri păzitori. Sute de oameni au mers azi la mall-ul din Cluj, nu doar să facă shopping, ci ca să ia lecţii de prim ajutor în cadrul Maratonului de Resuscitare. Din păcate, opt din zece români nu ştiu cum să ajute o persoană rănită sau care cade inconştientă lângă ei. Iar consecinţele sunt dramatice: În fiecare an, 70.000 de oameni mor pentru că nu primesc ajutor la timp.  

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 13.01.2024, 21:31

Vezi și

Să ştii ce să faci într-o situaţie de criză poate însemna diferenţa între viaţă şi moarte. Alina, medic stomatolog, a trăit pe pielea ei asta chiar înainte de Crăciun. Făcea cumpărături într-un centru comercial când, în faţa ei, s-a prăbuşit Tavi, un bărbat de 65 de ani. Intrase în stop cardio-respirator.

  • Alina Băluţă, medic stomatolog: Am văzut că cineva făcea masaj cardiac. Era o altă domnişoară. Una pe alta încontinuu ne-am înlocuit. Am simţit recunoştinţă pentru ce am ştiut să fac. 

Tavi a stat internat câteva săptămâni. N-ar fi avut nicio şansă dacă tinerele nu-i acordau primul ajutor. 

  • Tavi, victimă: Când am văzut acolo aparatura, monitoarele, am zis: Stai, ca eu sunt la Terapie... După 24 de ore am fost conştient. 
Pe acelaşi subiect

După externare, a fost vizitat acasă de echipajul SMURD care l-a dus la spital. Îngerul păzitor al unei vieţi poate fi oricine, cu puţin antrenament.

La Maratonul de Resuscitare din Cluj înveţi să fii erou în 25 de minute

  • Alex prunean, reporter Observator: Între 5 si 8 minute e timpul mediu în care o ambulanţă poate ajunge la o solicitare, dar în cazul unui stop cardio-respirator, primele 3 minute sunt vitale sau "minutele de aur", aşa cum le numesc medicii. Datele arată că 70.000 romani mor anual pentru că nu primesc ajutor la timp, dar în cazul în care cineva din jurul lor ar şti cum să acţioneze, lucrurile s-ar schimba.

În 2022, a fost pus în dezbatere un proiect de lege prin care adolescenţii de peste 14 ani să primească vouchere de 200 de lei dacă participă la cursuri de prim ajutor. Iniţiativa, însă, nu s-a concretizat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Lecții de prim ajutor la Maratonul de Resuscitare din Cluj: De ce sunt important "minutele de aur" în cazul unui infarct