Antena Meniu Search
x

Şeful reţelei care a furat un miliard de euro din băncile europene a fost arestat

Jafurile armate din bănci au fost înlocuite cu lovituri date, atenţie, de la tastatura unui laptop.

Vezi și

Jafurile armate din bănci au fost înlocuite cu lovituri date, atenţie, de la tastatura unui laptop. Este concuzia Europol, după ani de anchetă. Liderul unei grupări de hackeri, care a furat peste un miliard de euro din conturile instituţiilor bancare din Europa, a fost arestat. Şi o bancă din România a fost atacată de reţea. Toţi banii furaţi erau rapid transformaţi în monedă virtuală.

Anumiţi membri ai reţelei trimiteau email-uri către angajaţii băncilor, în special către cei cu putere de decizie. Făceau să para că mesajul vine din partea unor şefi şi anunţau schimbări urgente. Angajatul deschidea fişierele ataşate, iar printre ele era o aplicaţie-spion care le permitea infractorilor să preia controlul asupra calculatoarelor şi a reţelelor de bancomate. 

Cea mai eficientă metodă era transferarea banilor din conturile băncii în conturile hackerilor. Se făceau apoi tranzacţii succesive, iar banii erau transformaţi în bitcoin. 

În alte situaţii, puteau să determine bancomatele să elibereze toţi banii disponibili. Şi o surcursală bancară din România a fost ţinta hackerilor. Iar în ancheta internaţională, Europol a colaborat cu FBI, dar şi cu atutorităţile din Belarus, România şi Taiwan. Reţeaua a fost înfiinţată în Rusia şi a creat un prejudiciu de peste un miliard de euro, în 5 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Şeful reţelei care a furat un miliard de euro din băncile europene a fost arestat