Antena Meniu Search
x
LIVE

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. România a intrat în zona verde

Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată, vineri. Potrivit CNSU, România a intrat în zona verde.

De Redactia Observator la 10.12.2021, 14:58
Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de vineri, 10 decembrie 2021, Hotărârea numărul 113 pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Astfel:

În zona roșie au intrat: Finlanda și Liban.

În zona galbenă au intrat: 

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Armenia, Dominica, Maldive și Singapore;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză;
Pe acelaşi subiect

În zona verde au intrat: România, Chile și Noua Caledonie.

Excepţii de la măsura carantinării

De asemenea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, vineri, excepţii de la măsura carantinării persoanelor care vin în ţară de sărbători. Acestea îi vizează pe cei care au de susţinut examene, dacă prezintă rezultatul unui test PCR, dar şi pe angajaţii vaccinaţi din sistemul de apărare sau de ordine publică, dacă sunt vaccinaţi, şi vin în interes profesional.

Principalele prevederi:  

1. Modificarea HCNSU 111/2021 privind regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor  care sosesc în România, valabile în perioada10.12.2021 - 08.01.2022, în sensul:  

  • introducerea testului RT-PCR pentru - exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenţilor, cetăţenilor români sau cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în afara României care au de susţinut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unităţi/instituţii de învăţământ de pe teritoriul ţării ori se deplasează pentru activităţi legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum şi însoţitorii acestora în situaţia în care sunt minori;  
  • exceptarea de la măsura carantinei a angajaţilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională care se întorc în România de la activităţi desfăşurate în interes profesional în afara ţării din statele terţe dacă sunt vaccinaţi ori au trecut prin boală.  
  • reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin  boală care sosesc în România din statele terţe fără test RT-PCR.  
  • eliminarea posibilităţii de a ieşii din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR in a 8 zi 

Documente: Lista tarilor cu risc epidemiologic, actualizata.pdf

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. România a intrat în zona verde