Antena Meniu Search
x

Video Localitatea izolată în care pensiile sunt aduse cu ATV-ul. Poştaşii, cei mai fericiţi de noul mod de transport

Poştaşul nu mai sună de două ori. Şi nici nu mai vine călare sau cu bicicleta. În mai multe cătune din Mehedinţi, poştaşii aduc pensiile şi scrisorile la poartă cu ATV-ul. La unii localnici, poştaşul nu mai ajunsese de jumătate de an din cauza drumurilor greu accesibile.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 31.03.2023, 08:05

Vezi și

Poştaş-localnic: - Bună ziua, domnu' Vasile!

- Să trăiţi, domnu'!

- Am venit să vă aduc ziarul, corespondenţa.

- Aşa. 

Pe acelaşi subiect

- Am şi factura.

Viitorul a ajuns şi în satele răsfirate de la poalele munţilor Retezat– Godeanu. După decenii de chin, poştaşii merg acum de plăcere să ducă pensia şi corespondenţa în cele 15 aşezări ale comunei Ponoarele.

Au dat bicicleta pe ATV

Poştaş: Răspund de opt sate începând cu Ceptureni, dealul acela, Ponoarele, Gărdăneasa, Răiculeşti, Martineşti, Ludu, Delurenii, Băluţa, deci un ocol foarte mare şi numai drumuri muntoase.

De la începutul anului, cei 200 de pensionari din comună, unii izolaţi în cătune aflate la 900 de metri altitudine, primesc pensia şi facturile la timp. Poştaşul nu mai urcă la ei cu bicicleta sau pe cal, ci cu... ATV-ul.

Poştaş: Am actele, corespondenţa o pun aici, în geantă. Colete... Mai pun, am şi aici, iar, portbagajul unde pot să pun. 

Domnul Valerică e cel mai fericit dintre poştaşi. În fiecare zi, are parte de adrenalină cu vehiculul off road şi străbate în jur de 50 de kilometri pe coclauri. De când are ATV, termină munca pe teren chiar şi în trei ore.

Valerică Răduică, poştaş: Categoric e mai bine deoarece la noi e zonă de munte. Drum muntos, nu sunt asfaltate toate drumurile. Bicicleta... Nu poţi să mergi cu ea pe drumurile acestea.

Anul trecut, timp de şase luni, localnicii au mers singuri să-şi ridice pensiile şi facturile fie de la magazinele din sat, fie de la oficiul poştal din centrul comunei, aflat şi la zeci de kilometri distanţă de unele localităţi. 

Localnici: Le mai luam noi unii la alţii...

- Primeam scrisorile la două, trei săptămâni. Le dădeau, nu le dădeau, penalităţile care apăreau...

Georgică Pătraşcu, primar Ponoarele: Nu mai voia niciun tânăr sau niciun cetăţean să se angajeze în acest serviciu pentru că avea de parcurs o distanţă foarte mare şi nu era motivat.

Alte patru ATV-uri au ajuns la poştaşii din Alba, Suceava, Bihor şi Cluj, în zone montane greu accesibile. Valoarea achiziţiei se ridică 100 de mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Localitatea izolată în care pensiile sunt aduse cu ATV-ul. Poştaşii, cei mai fericiţi de noul mod de transport