Antena Meniu Search
x

Video Cazul bizar al comunei din Cluj care vrea să iasă din Parcul Național Apuseni, pentru a se dezvolta. Activiștii se opun

Oficialii unei comune de munte din Cluj fac demersuri pentru a scoate localitatea din aria protejată a Parcului Naţional Apuseni. Autorităţile se plâng că din cauza legilor nu pot dezvolta comuna şi vor să organizeze chiar un referendum. Activiștii de mediu atrag, însă, atenţia că astfel se va da undă verde construcţiilor haotice şi chiar exploatărilor de lemn.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 23.03.2023, 19:43

Vezi și

Suntem la Beliș, in Cluj. În inima Munților Apuseni, la poalele Vlădesei, te întampină peisaje cum rar ți-e dat să vezi. Zeci de ani, natura s-a păstrat aproape intactă. Zona face parte din aria protejată a Parcului Național Apuseni, iar intervenția omului nu s-a putut face dupa ureche. 

Alex Prunean, reporter Observator: Din zona protejată a Parcului Național face parte și acest lac de acumulare, cu o suprafață de peste 9000 mp. Condițiile de construire în apropierea apei sunt extrem de stricte și autorizațiile se emit destul de rar, dar chiar și așa, terenurile de pe mal sunt cele mai căutate. 

99% din localitatea Beliș din Cluj se află în zona protejată Parcul Național Apuseni

Acum, edilii vor sa scoata comuna din Parcul Național. Explicaţia?

Pe acelaşi subiect

Viorel Matiș, primarul comunei Beliș: Nu ne putem dezvolta. Sunt foarte multe restricţii. Şi eu nu văd o chestie benefică din partea parcului pentru a ne putea dezvolta. Planul lor de management... Ei ne opresc în totalitate dezvoltarea. Foarte puţine suprafeţe rămân în a ne putea dezvolta.

Aleșii locali au votat în ședința de consiliu organizarea unui referendum prin care oamenii să fie întrebați dacă sunt sau nu de acord cu scoterea loclaităţii din aria protejată. Prefectura Cluj a cerut în instanța anularea acestei decizii.

Irina Munteanu, prefect Cluj: S-au identificat elemente de nelegalitate în Hotătârea comunei Beliş. O hotărâre de consiliu local. Cu privire la demersul lor... chiar dacă referendumul se organizează, prin faptul că va avea un rezultat pozitiv, nu înseamnă că demersul este final şi Parcul Natural Apuseni îşi modifică graniţele.

Ministrul Mediului are o altă soluție pentru comuna Beliș

Ministrul Mediului spune că soluția nu este excluderea localităţii din parc, ci o strategie prin care oamenii să construiască în armonie cu natură.

Tánczos Barna, ministrul Mediului: Ieşirea dintr-un parc naţional nu se poate face prin referendum. Dezvoltarea nu este interzisă. În toate parcurile naţionale există zone de dezvoltare unde se pot face investiţii. Planul de management al parcului trebuie analizat cu multă atenţie, astfel încât să se păstreze acel echilibru între protecţia naturii şi dezvoltarea comunităţii. 

Un alt motiv invocat de autoritatile locale ar fi salvarea arborilor din zonă, atacaţi de gandacul de scoarta in urma cu cativa ani, care ar distruge padurile din zona, iar interventia pentru salvarea lor nu poate fi facuta eficient din cauza regulilor stricte. 

Alin Moș, Administraţia Parcului Natural Apuseni: În situația în care suntem astăzi, cu arbori care au fost atacați de insecte, care s-au uscat și au rămas acolo, practic intervenția în scopul extragerii acelor arbori nu-și mai atinge scopul de a controla populația de ipide pentru că ele deja au zburat in alti arbori.

Activiștii de mediu cred că este vorba despre bani și imobiliare

Activiștii de mediu cred că scoterea comunei din zona protejată ar duce la distrugerea naturii și cred că miza este de fapt ridicarea unor construcţii lângă lac.

Adrian Dohotaru, activist de mediu: Ce ar însemna ca această comună Beliş să ias din Parcul Natural Apuseni... zona aceasta superbă să fie supusă unor presiuni antropice de urbanizare unde nu e cazul. Administraţia Parcului a arătat deja că sunt foarte multe construcţii ilegale. Există riscul să apară mult mai multe construcţii şi să le legalizeze ce s-a construit ilegal.

Chiar daca va fi scoasă din Parcul National Apuseni, comuna Beliş tot într-o zonă protejată va rămâne, pentru ca face parte și din situl Natura 2000, arie gestionată de Comisia Europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Cazul bizar al comunei din Cluj care vrea să iasă din Parcul Național Apuseni, pentru a se dezvolta. Activiștii se opun