Locuitorii Sectorului 1, acces gratuit la curţile şi terenurile de sport în aer liber din şcoli
Primăria Sectorului 1 a anunţat că a fost aprobat proiectul de hotărâre prin care va fi permis accesul gratuit tuturor cetăţenilor domiciliaţi în Sectorul 1 la curţile şi terenurile de sport în aer liber ale unităţilor de învăţământ aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate, marţi, de către consilierii locali ai Sectorului 1 şi oferă acces gratuit tuturor locuitorilor din Sectorul 1 la curțile școlilor și terenurile de sport în aer liber ale acestora pentru activități recreative.
"Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în unanimitate în ședința de astăzi, 3 august 2021, de către consilierii locali ai Sectorului 1, va fi permis accesul gratuit tuturor cetățenilor domiciliați în Sectorul 1, în baza unei declarații pe proprie răspundere, la curțile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1.
În cazul copiilor de până în 16 ani, declarațiile pe proprie răspundere vor fi completate de către părinte/ tutore/ reprezentant legal. Consilierii locali au propus și au votat, în ședința de astăzi, mai multe amendamente pentru proiect de hotărâre", a anunţat Primăria Sectorului 1, pe Facebook.
Care sunt regulile de acces pentru terenurile de sport în aer liber din şcoli
- Clotilde Armand anunţă că a semnat un contract de salubrizare în Sectorul 1 pe perioada stării de alertă
- Noul an școlar începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică, a anunțat ministrul Educației
- Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii...
Pe terenurile de sport cu acces liber se vor desfășura numai activități sportive, individual, în grup sau pe echipe. În unitățile de învățământ unde nu există spațiu pentru amenajarea unui teren de sport, accesul se va face pentru activități de recreere în spațiile special amenajate, acolo unde există: șah, table, socializare etc.
Activitățile sportive ce presupun sporturi de masă pe echipe - handbal, volei, baschet, fotbal etc. - sunt interzise în incinta unităților de învățământ care nu au terenuri de sport pentru a evita distrugerile.
Copiii cu vârsta de până la 10 ani vor fi însoțiți obligatoriu de un aparținător care trebuie să îi supravegheze. În aceste situații, aparținătorul răspunde de acțiunile și faptele minorilor, potrivit art. 1372-1374 din Codul Civil. Copiii cu vârste de până la 16 ani trebuie să aibă asupra lor numărul de telefon al unui părinte/ tutore/ reprezentant legal pentru ca, în caz de urgență, să poată fi contactat de paznicul școlii.
Programul de acces pe terenurile de sport
Potrivit hotărârii de consiliu, în zilele din timpul anului școlar în care au loc cursuri și în timpul vacanțelor, accesul în curțile și terenurile de sport va fi până la ora 20:00 pentru sezonul de iarnă (1 noiembrie - 31 martie) și până la ora 22:00 pentru sezonul de vară (01 aprilie - 31 octombrie). Accesul va începe cu o oră după încheierea orelor de curs, a examenelor, olimpiadelor, concursurilor sau festivităților și numai după programul de învățământ obligatoriu, cât și al celorlalte activități desfășurate de către unitatea de învățământ.
În zilele de sâmbătă și duminică, respectiv în timpul vacanțelor, programul va fi între orele 09:00-13:00 și 14:00-20:00 pentru sezonul de iarnă și ora 22:00 pentru sezonul de vară, cu excepția zilelor în care au loc examene, olimpiade, concursuri, festivități sau alte activități pe care le desfășoară unitatea de învățământ sau autoritatea locală. Acolo unde terenurile de sport și spațiile de recreere sunt prevăzute cu nocturnă sau instalație de iluminat, programul de acces indiferent de sezon este până la ora 22:00.
Amenzi pentru şcolile care nu permit accesul
Distrugerea dotărilor, echipamentelor și spațiilor aparținând terenurilor de sport și a spațiilor de recreere atrage după sine răspunderea celui care a provocat daunele și implicit consecințele prevăzute de reglementările legislației în vigoare și de regulamentele de ordine interioară ale unităților de învățământ în cauză.
Limitarea sau îngrădirea accesului gratuit al utilizatorilor în curțile și terenurile de sport în aer liber ale unităților de învățământ preuniversitar aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 constituie contravenție și se sancționează de către Poliția Locală Sector 1 cu amendă contravențională cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.
Regulamentul pentru accesul și modul de utilizare a curților și terenurilor de sport în aer liber ale unităților de învățământ preuniversitar de stat aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 a fost pus anterior în dezbatere publică potrivit prevederilor art. 7 alin. (4) din Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică locală, republicată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰