Video Locul din România care atrage mii de turişti pentru a admira bujorii. Cei care sunt tentaţi să rupă florile riscă o amendă de 6.000 de lei
Astăzi este ziua bujorului românesc, devenit simbol național anul trecut. Floarea rară poate fi admirată doar în câteva locuri din ţară, care pot fi numărate pe degete. Unul dintre ele este în Dolj, unde localnicii au celebrat ziua bujorului.
La o oră de mers cu maşina de Craiova, în mijlocul pădurii de la Pleniţa, bujorii româneşti se întind pe 50 de hectare. Mândri că au în zonă o rezervaţie de o frumseţe rară, localnicii organizează sărbătoarea florilor sălbatice la mijlocul lui mai. Peste 10.000 de oameni din toată țara se adună acolo să admire spectacolul naturii.
Nu degeaba a fost declarat simbol naţional - bujorul este nelipsit din folclor, unde este asociat cu frumuseţea, iubirea şi dorul. Apare şi ca motive pe costumele populare, în covoarele tradiţionale şi picturi celebre. La Pleniţa, de sărbătoarea bujorului sunt organizate două zile de petreceri câmpenești.
Puiu Calafeteanu, primarul comunei Pleniţa: A fost o minunăţie atunci când am aflat că s-a depus în Parlament o iniţiativă parlamentară privind floarea de bujor ca să devină floarea naţională a României. Ne-am bucurat nespuns de mult.
Bujorii sălbatici pot fi admiraţi în cinci rezervaţii naturale
- Un gălățean a încercat să fure bani dintr-un magazin, amenințând vânzătoarea cu un cuțit. În trecut a mai...
- Bujorul a devenit emblema României, după 9 ani de la propunerea iniţială. Floarea va fi subiectul principal al...
- Bujorul este oficial emblema florală a României. Autoritățile au decis deja cum va fi promovat noul simbol național
Simbolul naţional este celebrat şi la Giurgiu. Cine vrea să facă mişcare este așteptat la Cupa Bujorului, care aduce la un loc militari şi civili cu o pasiune comună, ciclismul. Mai important este că adună la un loc români în jurul valorilor de respect, sacrificiu şi solidaritate.
Bujorul românesc poate fi şi cea mai scumpă floare din ţară. O floare ruptă înseamnă până la 6.000 de lei amendă.
Cristina Oprea, reporter Observator: Cine îşi doreşte neapărat să plece cu o amintire de aici din pădurea de bujori poate să facă oricât de multe poze doreşte. În felul acesta nu încalcă nici legea, se fereşte de amendă şi protejează şi minunata floare rară.
Bujorii sălbatici pot fi admiraţi în cinci rezervaţii naturale din Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Mureș.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰