Bujorul este oficial emblema florală a României. Autoritățile au decis deja cum va fi promovat noul simbol național
Bujorul este oficial floarea naţională a României. Recunoscut deja prin lege, după ce proiectul a fost aprobat de Camera Deputaţilor, bujorul va avea de acum, în fiecare an, un festival al lui. Mai mult, Consiliile Judeţene vor putea înfiinţa câte o mini grădină botanică în care să prezinte speciile de bujor din zona respectivă.
Dacă Franţa are ca floare naţională crinul alb, Japonia - florile de cireş, Spania - garoafa, iar Olanda lalelele, acum şi România are floarea ei. Bujorul, floarea cu cele mai multe semnificaţii în cultura şi tradiţiile româneşti a fost recunoscută prin lege drept floare naţională a României.
Ciprian Cenan, rezervația de bujori Zau de Câmpie: În primul rând, o mândrie şi o satisfacţie că oarecum şi acţiunile noastre de promovare a bujorului au avut izbândă. Încă din 2013 s-a propus prima dată ca bujorul să devină floare naţională.
Roxana Man, manager Muzeul Etnografic: Această floare este asociată cu anumite credinţe vechi legate de simbolismul lunar.
Aproape 100.000 de români poartă numele de Bujor sau derivate ale acestuia, iar foarte mai multe localități de la noi din ţară au denumiri ce fac referire la această plantă. Mai mult, această floare este ţesută chiar şi pe costumele noastre populare.
- Splendoare și culoare în munții Călimani, unde a înflorit bujorul de munte: "E o plăcere să-i vezi în...
- Bujorul românesc ar putea deveni imaginea ţării în lume: "Avem încă alte trei specii cultivate, cu peste 100 de...
- Floarea frumoasă, dar toxică în care o comună din Mureş îşi pune speranţele. Era folosită pentru a vopsi...
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
- Un minor de 15 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a provocat un accident grav, în Constanţa. A fost găsit...
În România cresc opt specii de bujori
În ţara noastră, în rezervațiile naturale cresc opt specii de bujori. Florile sunt deseori puse în valoare prin diferite aranjamente, ce urmează să fie cerute la diverse evenimente.
Dumitriţa Gliga, deputat: De asemenea, Consiliile Judeţene vor putea înfiinţa în fiecare judeţ din ţara noastră câte o mini grădină botanică, în care să prezinte speciile de bujori din zona respectivă.
Iulian Alexandru, primar Zau de Câmpie: Avem bujorul de stepă, care e protejat natural. Noi am făcut tot ce am putut ca bujorul de stepă să fie cunoscut pe plan naţional şi internaţional.
Acum, legea le oferă autorităţilor locale ocazia să organizeze festivaluri şi târguri, iar Uniunea Artiştilor Plastici va face expoziţii de pictură dedicate acestei plante.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰