Video Bujorul a devenit emblema României, după 9 ani de la propunerea iniţială. Floarea va fi subiectul principal al expozițiilor, festivalurilor şi târgurilor
România are oficial de astăzi o floare naţională: bujorul. Legea, semnată de preşedinte, obligă autorităţile locale să organizeze festivaluri şi să planteze florile în localităţi, ba chiar să creeze mini grădini botanice.
Cunoscut şi sub numele de trandafirul fără spini, bujorul e floarea cu cele mai multe semnificaţii în cultura şi tradiţiile româneşti. E simbolul sănătăţii, prosperităţii şi chiar al dragostei. De azi - floarea României.
Bujorul a devenit emblema României
Clara Mihociu, reporter Observator: În Japonia, floarea reprezentativă, mai ales a familiei imperiale este crizantema, iar în Olanda ştim deja binecunoscuta lalea, în Spania avem garoafa roşie şi de astăzi şi România poate spune că are propria floarea naţională aceasta fiind bujorul.
Tânără: Sunt foarte frumoși mai ales ca seamănă cu o fată așa ca mine care se îmbujorează.
- Bujorul este oficial emblema florală a României. Autoritățile au decis deja cum va fi promovat noul simbol național
- Bujorul a devenit floarea naţională a României. Schimbările aduse de noua lege votată în Parlament
- Splendoare și culoare în munții Călimani, unde a înflorit bujorul de munte: "E o plăcere să-i vezi în...
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Reporter: Ne reprezintă?
Femeie: Da, da și ăla de munte mai ales ca e ocrotit.
Roxana Man, manager muzeu etnografic: Floarea de bujor întâlnim la sărăbtorile calendaristice de primăvara. La Rusalii se împodobeau cununi de grâu care se puneau pe prapor. Se făcea o procesiune cu care ieşea preotul şi sfinţea holdele ca să fie o vară frumoasă şi bogată.
Vestea a adus zâmbete pe chipurile celor care au în grijă unica rezervaţie de bujori de stepă din Europa - protejată natural - şi care se află în Mureş, la Zau de Câmpie.
Ciprian Cenan, rezervația de bujori Zau de Câmpie: În primul rând, o mândrie şi o satisfacţie că oarecum şi acţiunile noastre de promovare a bujorului au avut izbândă. Încă din 2013 s-a propus prima dată ca bujorul să devină floare naţională.
În România cresc opt specii de bujor şi aproape o sută de mii de români poartă numele de Bujor sau derivate ale acestuia
Victor Munteanu Etnograf Complex Muzeal Moldova: Austria și Elveția au floarea de colt, floarea de ciulin in Scoția, trandafirul englezesc britanicii poarta. Istoria va hotăra dacă va prinde.
Legea a fost semnată astăzi de președintele Iohannis, dar vine la pachet și cu îndatoriri. De acum bujorul va fi mai des subiectul principal al expozițiilor, târgurilor și în festivalurilor.
Margareta Onica inginer horticultura: 33 de specii, întâlnim și la noi în țară, o sa le introducem de anul acesta in peisagistica urbană.
Bujorii cresc în Europa, Asia și America de Nord.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰