Antena Meniu Search
x

Video Loturi de înghețată contaminată cu oxid de etilenă, retrase de la vânzare în România. Unele dintre cele mai populare mărci de înghețată sunt vizate de alerta alimentară

Atenție la înghețata pe care o aveți în congelator. Este alertă sanitară în toată țara, după ce s-a descoperit că mai toate firmele mari care produc înghețată au folosit un ingredient ce ar putea fi contaminat cu un pesticid cancerigen. În România s-au confiscat deja o sută de mii de înghețate iar câteva branduri și-au retras produsele de pe rafturi.  

de Redactia Observator

la 19.07.2021, 17:44

Îngheţată pe băţ, la cornet, la pahar, cu vanilie, cacao sau fructe. Peste 100.000 de produse sunt acum sechestrate într-un depozit ANSVSA. Motivul? O alertă europeană care recomanda retragerea lor de pe piaţă pentru că ar conţine - oxid de etilenă, un pesticid extrem de periculos pentru om.

Mihai Ponea, director general ANSVSA: ”Noi am identificat acele produse care au venit în România, le-am retras. Începând de aseară, produsele vor fi dirijate către neutralizare”.

Clienții, sfătuiți să verifice înghețata cumpărată și să o returneze în caz de suspiciuni

Oficialii sanitari nu ştiu sigur dacă au reuşit să retragă la timp toată îngheţata contaminată şi ne sfătuiesc să verificăm ce avem prin congelator şi dacă avem suspiciuni să o returnăm la magazinul de unde am luat-o.

Pe acelaşi subiect

Mihai Ponea, director general ANSVSA: ”Afişul de rechemare, pe care îl vor afişa supermarketurile, va fi până la expirarea acelui lot”.

Alerta alimentară este pentru sortimente de la mai mulţi producători prezenţi pe piaţa noastră. Până acum însă, doar două companii au anunţat că retrag de la raft produsele cu probleme.

Ce este oxidul de etilenă

Pesticidul toxic a ajuns în desertul verii odată cu guma de caruba, un aditiv extras din roşcove, folosit pe scară largă, mai ales la productorii industriali şi mai puţin la cei artizanali.

Radu Ţincu, medic toxicolog: ”Dacă vorbim de E410, guma de caruba, ea nu este toxică, este acceptată, este un polizaharid natural, folosit pentru îngroşarea diferitelor produse şi stabilizarea lor, însă, contaminarea cu oxidul de etilenă reprezintă o problemă de sănătate”.

Oxidul de etilenă este un gaz incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, folosit în industria chimică, în agricultură ca pesticid sau pentru a sterliza aparatura medicală. În Uniunea Europenă însă, este interzis de 10 ani, tocmai din cauza faptului că este periculos pentru sănătate.

Cât de periculos este oxidul de etilenă

Radu Ţincu, medic toxicolog: ”Afectează fertilitatea, atât fertilitatea masculină, cât şi cea feminină şi este o substanţă mutagenă, cancerigenă. Asta înseamnă că a fost asociată cu apatiţia unor forme de cancer”.

Studiile efectate până acum în laborator pe şoareci, dar şi printre angajaţii fabricilor care produc această substanţă, au arătat că este responsabil, printre altele, pentru apariţia cancerului limfatic, de sân, de stomac sau diverse tumori cerebrale. Nu se ştie în acest moment care este cantitatea de la care devine priculos pentru om.

Franța a retras încă de anul trecut produse contaminate cu oxid de etilenă

Semnalul de alarmă, în ce priveşte acest pesticid periculos, a fost tras de Franţa încă din toamna anului trecut, când au început să retragă de la raft produse contaminate. 

Numai luna trecută, francezi au scos de la vânzare, în total, 7.000 de produse, printre ele şi 200 de sortimente de îngheţată şi şerbeturi.

În ultimul an, pe lângă îngheţată, în Franţa, au mai fost retrase tot din cauza contaminării cu oxid de etilenă seminţe de susan, biscuiţi dulci, mai multe sortimente de pâine şi brânză, uleiuri şi sosuri sau chiar mâncare semipreparată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » Loturi de înghețată contaminată cu oxid de etilenă, retrase de la vânzare în România. Unele dintre cele mai populare mărci de înghețată sunt vizate de alerta alimentară