Antena Meniu Search
x

"Luați-i gâtul!" Lider UDMR, amenințat de protestatarii AUR. Ce amenzi au primit după scandalul cu îmbrânceli de la Parlament

45 de amenzi în valoare de 50.700 de lei după scandalul cu îmbrânceli şi ameninţări la Parlament. Un protest AUR, neautorizat, a degenerat în violenţe la poarta clădirii. Fostul premier, Ludovic Orban, a fost înconjurat, bruscat şi scuipat de manifestanţi. Spiritele s-au încins nu doar în exteriorul Casei Poporului, ci şi la tribună, unde un proiect de lege interpretat greşit i-a provocat pe aleşi să-şi arunce cuvinte grele.

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 17:23

Vezi și

Jandarmeria Capitalei a anunţat că participanţii la protestul AUR de la Parlament au fost amendaţi cu 50.700 lei. Au fost aplicate 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 50.000 lei, în conformitate cu prevederile Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, şi două sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 700 lei, în conformitate cu prevederile Legii pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, cu modificările şi completările ulterioare. "În continuare, se fac verificări pentru identificarea altor persoane care au săvârşit abateri de la cadrul legal în vigoare", a transmis jandarmeria.

Un protest organizat de AUR a avut loc, miercuri, în faţa Palatului Parlamentului, atât în interiorul curţii, la care au participat membri ai partidului, cât şi pe trotuarul din faţa Parlamentului, unde au fost mai mulţi simpatizanţi.

"Luați-i gâtul!" Liderul deputaților UDMR, amenințat de manifestanții AUR

Sute de protestatari, simpatizanţi ai partidului AUR, s-au îmbrâncit cu jandarmii în faţa Parlamentului. De furia lor nu au scăpat nici politicienii. Prima victimă: fostul premier Ludovic Orban. Culmea, chiar un deputat AUR a încercat să-i ia apărarea fostului premier, dar şi el a fost îmbrâncit de manifestanţi. Scos cu greu de jandarmi din mijlocul protestatarilor, Ludovic Orban a fost, din nou, asaltat pe holurile Parlamentului. "Am fost scuipat, lovit, cu băţ de la steag, lovit cu piciorul ca să nu se vadă pe camere, înjurat, insultat în cele mai grobiene mijloace!" a declarat Orban. 

Pe acelaşi subiect

Şi liderul deputaţilor UDMR a fost agresat verbal de simpatizanţii AUR. "M-au huiduit şi sigur că m-au şi ameninţat, dar n-am fost lovit. Mi-au zis luaţi-i gâtul, deci un discurs agresiv" a declarat Csoma Botond, liderul deputaților UDMR.

De la ce a pornit protestul ilegal al celor de la AUR

Deşi Jandarmeria Română a anunţat că protestul AUR este ilegal, manifestanţii au refuzat să plece. Deputatul George Simion le-a cerut protestatarilor să rămână pe carosabilul din faţa Palatului Parlamentului, intrarea Izvor, asigurându-i că manifestaţia este autorizată şi nu pot fi amendaţi, deşi Jandarmeria a anunţat că aceste evenimente nu îndeplinesc condiţiile legale. "Nu au voie să dea amenzi, pentru că protestul este autorizat de către AUR", le-a transmis Simion celor aflaţi în zonă.

De afară, circul s-a mutat rapid în plenul Camerei Deputaţilor. "Domnule Simion, opriţi isteria, opriţi manipularea, opriţi circul. Nu scoateţi oamenii în stradă pentru teme false" i-a transmis Ionel Dancă, de la  PNL. "Comportamentul acela de tip stadion...este pentru cu totul şi cu totul alt context şi altă sală", i-a spus şi Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD.

În tot acest timp, tensiunile au continuat în jurul Palatului Parlamentului. Sutele de manifestanţi au încercat să forţeze, din nou, cordonul jandarmilor. Asta în momentul în care s-au intersectat cu miile de profesori din toată ţara care aveau autorizaţie să protesteze fix în acelaşi loc. 

Mărul discordiei? Un proiect de lege care încearcă să prevină separarea copilului de familie şi care a fost adoptat de Senat. Legea propune măsuri de protejare a copiilor vulnerabili, cum ar fi cei cu un singur părinte sau cu părinţi bolnavi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Luați-i gâtul!" Lider UDMR, amenințat de protestatarii AUR. Ce amenzi au primit după scandalul cu îmbrânceli de la Parlament