Antena Meniu Search
x

Legea pentru care AUR a făcut circ la Parlament, adoptată. Reacția PSD: "Terminaţi cu minciuna şi manipularea oamenilor!"

Un proiect de lege controversat care încearcă să prevină separarea copilului de familie şi care a fost adoptat de Senat. Legea propune măsuri de protejare a copiilor vulnerabili, cum ar fi cei cu un singur părinte sau cu părinţi bolnavi. La câteva ore după evenimentele de la Parlament, PSD a făcut o serie de precizări despre proiectul de lege și despre reacția parlamentarilor și membrilor AUR. Astfel social democrații explică faptul că acest partid a votat în unanimitate iniţiativa legislativă şi a publicat în acest sens avizul favorabil la proiect al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi al cărei preşedinte este deputatul AUR Dan Tanasă.

de Adrian Popovici

la 10.05.2023, 17:09

Protest AUR la Parlament
Reacția PSD după protestul de la Parlament: "AUR a votat în comisii în unanimitate proiectul cu copiii! Terminaţi cu minciuna şi manipularea oamenilor!" - Hepta

"AUR a votat în comisii în unanimitate proiectul cu copiii! Terminaţi cu minciuna şi manipularea oamenilor! Şi era normal să o voteze, pentru că este o lege bună care vizează prevenirea abandonului copiilor şi sprijinirea familiilor vulnerabile. Adică ceea ce ar face orice om normal!", arată o postare de miercuri, pe pagina de Facebook a Partidului Social Democrat.

Social-democraţii mai spus că "tot scandalul făcut astăzi, instigarea hoardelor de huligani să tragă de porţile Parlamentului, a fost doar un circ ieftin al unor oameni interesaţi doar de voturi şi nu de viaţa, de viitorul copiilor şi al familiilor vulnerabile!".

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Iniţiativa legislativă prevede şi înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului. Legea merge la promulgare. La dezbaterea propunerii legislative, deputaţii AUR au protestat faţă de acest proiect cu pancarte înscrise cu mesaje precum "Ajutăm familia, nu furăm copiii", "Opriţi jaful naţional". Partidul AUR a susţinut că proiectul de lege ar promova măsuri similare celor din ţările nordice, acolo unde autorităţile pot lua un copil din sânul familiei.

Proiectul de lege a fost adoptat

Pe acelaşi subiect

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Iniţiativa legislativă prevede şi înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului. Legea merge la promulgare. Au fost  222 voturi "pentru" şi 40 "împotrivă".

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, prin promovarea principiului interesului superior al copilului şi a respectării drepturilor copilului, promovarea bunăstării sociale, spirituale şi morale, a sănătăţii fizice şi mentale, pentru copilul expus riscului de separare de familie, promovarea, cu prioritate, a valorilor familiale, a menţinerii în familie a copilului expus riscului de separare şi integrarea lui 3 în comunitate, participarea copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, şi a familiei la deciziile care îl privesc.

„(1) Copilul este considerat în risc de separare de familie, dacă familia care se ocupă cu creşterea şi îngrijirea lui se confruntă cu una sau multe dintre următoarele situaţii:

  • a) situaţia economică şi condiţiile de locuit precare existente în mediul său familial şi/sau în comunitate, respectiv situaţie de risc de sărăcie monetară sau sărăcie extremă;
  • b) situaţia socială şi mediul nepotrivit creşterii şi educării copilului, care exercită influenţe negative asupra copilului;
  • c) starea de sănătate precară a unuia sau a mai multor membri ai familiei, inclusiv dizabilitatea acestora;
  • d) nivelul de educaţie scăzut al membrilor familiei;
  • e) mediul abuziv, violent existent în familie şi comportamentele la risc care pot afecta negativ relaţiile dintre adulţi, copii şi dintre adulţi şi copii”, arată proiectul de lege.

Conform propunerii legislative "copilul este considerat a fi în risc de separare şi în anumite situaţii de vulnerabilitate cu care se confruntă, cum ar fi comportamentul delincvent, părăsirea repetată a domiciliului, consumul de alcool şi de droguri, tentativă de suicid şi abandonul şcolar, chiar dacă familia care se ocupă de creşterea şi îngrijirea lui nu se confruntă cu niciuna dintre situaţiile prevăzute la alin. (1)".

Ce mai prevede legea controversată?

"Pentru prevenirea separării copilului de familie, serviciul public de asistenţă socială are obligaţia de a sprijini familia care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil care poate fi în risc de separare, dacă familia, în funcţie de situaţia economică şi condiţiile de locuit ale acesteia, trăieşte în sărăcie extremă; are venituri reduse şi nu primeşte beneficii de asistenţă socială; are părintele unic susţinător sau ambii părinţi fără ocupaţie sau în şomaj; ocupă fără drept anumite spaţii de locuit, inclusiv spaţii construite ilegal sau locuinţe improvizate ori spaţii care nu sunt destinate locuirii; nu dispune de spaţiu locuibil suficient raportat la numărul de persoane, respectiv locuinţa este supraaglomerată; locuieşte în spaţii improprii sau întâmpină probleme privind siguranţa şi igiena locuinţei", mai prevede proiectul adoptat miercuri de către deputaţi.

Totodată sunt vizate şi familiile care au în îngrijire o mamă minoră sau o minoră gravidă, au membri cu dizabilităţi care le afectează semnificativ calitatea vieţii şi participarea lor la viaţa socială, au cel puţin un membru al familiei care nu are acte de stare civilă, au sau au avut unul sau mai mulţi copii pentru care a fost stabilită o măsură de protecţie specială, în care părintele unic susţinător sau ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, în care unul sau mai mulţi copii care au revenit în ţara de origine după o experienţă de peste un an de migraţie. Alte familii vizate sunt cele care au avut sau au unul sau mai mulţi copii părăsiţi în unităţile sanitare, unul sau mai mulţi membri condamnaţi la o pedeapsă privativă de libertate.

De asemenea, "serviciul public de asistenţă socială va avea obligaţia de a sprijini familia care are unul sau mai mulţi copii polispitalizaţi, are unul sau mai mulţi copii de vârstă şcolară care nu au fost înscrişi într-o formă de învăţământ sau care nu frecventează cursurile unei forme de învăţământ obligatoriu, are unul sau mai mulţi copii cu cerinţe educaţionale speciale", conform iniţiativei legislative.

Cum ar trebui să acționeze autoritățile în cazul copiilor aflați într-o situație de risc?

Proiectul mai prevede că "serviciul public de asistenţă socială realizează o evaluare a situaţiei de risc de separare în care se află copilul la domiciliul acestuia, fiind urmărite, cu prioritate, aspectele referitoare la caracterul permanent sau ocazional al situaţiei de risc, nivelul de dezvoltare fizică, psihologică, de educaţie şi sănătate, de securitate şi stabilitate ale copilului, apartenenţa lui la familie şi relaţiile intrafamiliale, capacitatea părinţilor de înţelegere a riscului la care este expus copilul, gradul lor de mobilizare şi de acceptare a propunerilor de sprijin, precum şi abilităţile parentale".

"Dacă în urma evaluării unui copil şi a familiei acestuia, serviciul public de asistenţă socială constată că acesta se află în cel puţin o situaţie de vulnerabilitate, se va întocmi un plan de servicii, care se va aproba prin dispoziţie a primarului. Planul, care este întocmit pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, va cuprinde obligatoriu servicii şi activităţi destinate părinţilor, care pot consta în: informare, consiliere şi acompaniere în domeniul sănătăţii, educaţiei, ocupării forţei de muncă, locuirii şi protecţiei sociale; dezvoltarea abilităţilor parentale; facilitarea accesului acestora la beneficiile de asistenţă socială şi serviciile existente; referirea către servicii sociale, de educaţie, sănătate şi de ocupare a forţei de muncă", mai indică sursa citată.

Planul mai sus menţionat trebuie să aibă în vedere şi măsuri de îmbunătăţire a situaţiei financiare a familiei, a condiţiilor de locuit, a abilităţilor parentale, a aptitudinilor casnice, cât şi asigurarea accesului şi participarea la diverse forme de educaţie, la tratament sau reabilitare pentru comportamentele la risc, consumul de droguri şi alcool, îngrijirea adecvată şi protecţia copiilor împotriva oricăror forme de violenţă, sprijinirea părinţilor ai căror copii au beneficiat sau ar avea nevoie de servicii de protecţie.

"Monitorizarea implementării planului va fi realizată de către asistentul social sau, după caz, de către tehnicianul în asistenţă socială responsabil cu activitatea de prevenire a separării copilului de familie din cadrul serviciului public de asistenţă socială prin vizite la domiciliul copiilor aflaţi în situaţie de separare", conform iniţiativei de lege.

Va fi înfiinţat şi Observatorul Naţional al Copilului, care este u„n modul din cadrul unui sistem informatic dezvoltat şi administrat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”. "Observatorul Copilului reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate cu mijloace informatice pentru înregistrarea de către autorităţile administraţiei publice locale a copiilor aflaţi în situaţie de risc de separare de familie", potrivit proiectului de lege.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Legea pentru care AUR a făcut circ la Parlament, adoptată. Reacția PSD: "Terminaţi cu minciuna şi manipularea oamenilor!"