Antena Meniu Search
x

Video Luna a oferit un spectacol unic pe cer. Eclipsa parţială a fost vizibilă şi din România: "Se produc în fiecare an, dar nu toate se văd din grădină"

Luna a oferit un spectacol unic pe cer seara trecută. Eclipsa parțială de lună a fost vizibilă și de la noi din țară, iar de ea s-au putut bucura toţi pasionaţii de astronomie. Fenomenul a fost observat în detaliu cu ajutorul telefoanelor sau a telescoapelor din observatoarele astronomice din întreaga țară, care au fost luate cu asalt de curioși de toate vârstele.

Eduard Marin
de Eduard Marin

la 29.10.2023, 08:37

Vezi și

Noaptea trecuta toate privirile au fost indreptate spre cer. Observatorul Astronomic si-a prelungit programul de functionare pana dupa miezul noptii special pentru toti curioşii care au vrut sa vada eclipsa. Cei mici au facut cozi în faţa telescoapelor. Însă nu toţi au reuşit să vadă luna. Oamenii au avut nevoie de ceva noroc pentru a urmari eclipsa in aceasta noapte, intrucat luna a fost mai tot timpul acoperita de nori.

Din România, următoarea eclipsă importantă, dar de soare, va putea fi văzută abia în 2081

Peste 500 de persoane au vizitat Observatorul Astronomic din Capitala noaptea trecuta. "Oamenii au putut sa vada o eclipsa de luna partiala. O parte din luna, aproximativ 10% a trecut prin umbra Pamantului. In fiecare an se produc doua eclipse de luna, dar nu toate sunt vizibile din gradina noastra, dar o data la 3-4 ani se poate vedea o eclipsa din Romania, in 2027 mai urmeaza unde o sa fie acoperire 50%", a declarat Adrian Sonka, astronom.

Vizitatorii au avut parte si de o experienta interactiva si au putut ordona printr-un joc digital, Sistemul Solar. Maximul eclipsei a fost la ora 23:15, iar oamenii din intraga tara au urmarit spectacolul de pe cer. Chiar şi de la mare a putut fi admirata eclipsa, dar intr-un cadru mai romantic, in sunetul valurilor sparte la mal. "O micuta oglinda care are vreo 6.000 km in diametru si care nu are oxigen, nu are atmosfera, nu are o structura de o sansa de a genera viata, dar este o bucatica din Pamant, cel mai probabil", a declarat Adrian Bâlbă, biolog. Din Romania, urmatoarea eclipsa importanta, dar de soare, va putea fi vazuta abia în 2081.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Luna a oferit un spectacol unic pe cer. Eclipsa parţială a fost vizibilă şi din România: "Se produc în fiecare an, dar nu toate se văd din grădină"