Video "Mă sună și sun eu pe cineva. E bine?" Traseul șpăgii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti: de la paznic, la medici
Caz revoltător în Prahova. Mai mulţi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti sunt acuzaţi că acceptau şpăgi - sume modice - pentru aprobarea concediilor medicale fictive. Cel care tranzacţiona totul ar fi chiar unul dintre paznicii instituţiei, care înainte de a împărați banii cu cei care puneau ştampila şi semnătura pe documentele necesare, îşi făcea şi el parte. Aceeaşi practică ar fi fost folosită şi atunci când oamenii aveau nevoie urgentă de un consult medical.
Schema infracţională de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti era una simplă. Cine voia să beneficieze de un concediu medical, fără a fi bolnav, trebuia să scoată din buzunar o sumă de bani.
Cristi Georgescu, reporter Observator: Anchetatorii au început să probeze activitatea, după ce au fost realizate mai multe interceptări autorizate în perioada 2016-2018.
Agentul de pază al spitalului era capul rețelei
Totul a ieşit la iveală după ce, agentul de pază al spitalului, care era şi capul reţelei, a făcut un acord de recunoaştere cu magistraţii.
Bogdan Nica, manager SJU Ploieşti: Un angajat al unei firme de pază ar fi mediat anumite investigații medicale sau concediu. Împreună cu angajaţii spitalului.
Traseul şpăgilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti era unul bine pus la punct. Paznicul era cel care intra în legătură cu așa-zișii pacienţi.
Rechizitoriul procurorilor:
DOMN: Ăă, voia să-și ia și fiul meu două săptămâni de medical că, ă... are cununie pe 27.
(AGENT PAZĂ): Păi și de când? De mâine?
DOMN: Da.
DOMN: (…) Mâine dimineață la opt jumătate, ă?
(AGENT PAZĂ): Da, da, da. Să ajungă acolo, îi dai numărul meu. Mă sună și sun eu pe cineva. E bine așa, nu?
DOMN: Da, da (…), îi dau numărul tău de telefon și vorbești... .
Banii, primiţi în schimbul favorurilor, treceau tot prin mâna acestuia. După ce îţi făcea cotă parte, agentul de pază împărţea restul sumei cu medicii, asistentele sau brancardierii. Pe lângă eliberarea concediilor medicale, paznicul facilita şi accesul rapid în Unitatea de Primiri Urgenţe.
E anormal să se întâmple asta. Mi s-a întâmplat şi mie când era soțul în spital.
V-au cerut bani?
Au cerut. Au primit. Fără bani nu se poate. Acum, sper că s-a schimbat ceva.
Şi s-a schimbat. Cel puţin asta susţine Consiliul Judeţean.
Cristian Apostol, vicepreşedinte CJ Prahova: La acel moment nu se ştia despre astfel de lucruri. Încercăm şi am mai avut discuţii cu actuala firmă, să nu se întâmple aşa ceva.
Medicii spun că nu își mai amintesc faptele
Paznicul a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare şi 80 de zile în folosul comunităţii, însă sentinţa magistraţilor nu este definitivă. La audieri au ajuns şi mai mulţi medici care sunt suspectaţi că făceau parte din reţeaua agentului de securitate. Cadrele medicale au declarat în faţa anchetatorilor că nu îşi mai amintesc astfel de fapte pentru că au trecut mulţi ani de atunci
Rechizitoriul procurorilor:
"Inculpatul (…) a fost angajat ca agent de pază, fiind desemnat șef de obiectiv, în cadrul S.C. (…)S.R.L., societate ce asigura servicii de pază pentru Spitalul de Urgență Ploiești (...) În această împrejurare s-a cunoscut cu personalul medical (…) în special cu cel ce-și desfășura activitatea în cadrul Unității de Primiri Urgențe. (…) influență reală asupra medicilor și asistentelor din secția UPU, inculpatul și-a oferit contra-cost serviciile pentru intermedierea efectuării de investigații medicale "cu prioritate" sau pentru eliberarea unor certificate medicale în cazuri atât justificate, dar și nejustificate de existența unor probleme medicale, promițând astfel că își va trafica influența reală și că va interveni pe lângă personalul medical (medici, asistente, etc.) pentru soluționarea favorabilă a solicitărilor acestor persoane".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰