Mâncare contaminată cu stafilococ, la două săli de evenimente din Alba: 20 de persoane au ajuns cu toxiinfecţie la spital
20 de persoane au ajuns la spital după ce s-au simţit rău ca urmare a participării la două evenimente private în două locaţii diferite din judeţul Alba. DSP a demarat mai multe acţiuni iar analizele realizate la o sală de nunţi şi o pensiune au relevat faptul că atât în alimentele servite, cât şi pe mâinile angajaţilor, a fost indentificată prezenţa unor stafilococi. Comisarii au aplicat amenzi.
În urma controlului făcut de inspectorii DSP Alba la o sală de evenimente din municipiului Alba Iulia după ce 13 persoane participante la o nuntă au acuzat stări de rău şi s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe Alba Iulia în 2 septembrie, testele de laborator au indicat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv în toate alimentele servite, relatează news.ro.
”De asemenea, testele de sanitaţie prelevate de pe suprafeţe şi de pe mâinile personalului au indicat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv şi a stafilocolului hemolitic. Ca urmare, a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 25.000 de lei pe persoană juridică, conform HG 857/2011 art 43 lit. b) pentru nerespectarea măsurilor şi a normelor igienico-sanitare în vigoare. De asemenea, s-a mai aplicat o amendă în valoare de 1600 de lei pe persoană fizică bucătarului de la locaţie pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală pe tot timpul programului de lucru în sectorul alimentar”, informează, joi, DSP Alba.
Ce au decis comisarii DSP
În plus, inspectorii au dispus ca măsura suspendării activităţii sălii de evenimente să fie menţinută până remedierea neconformităţilor constatate, ceea ce presupune inclusiv rezultate conforme ale testelor de sanitaţie.
În cazul pensiunii din comuna Ocoliş unde 30 de persoane au participat la o petrecere de cununie, iar şapte dintre acestea au ajuns la Spitalul Municipal Turda, inspectorii DSP au constatat că mâncarea servită nu a fost preparată la locaţia desfăşurării evenimentului, ci a fost cumpărată de către organizatori din mai multe judeţe (mezelurile din Cluj şi Bacău, brânzeturile din Harghita) şi adusă porţionată şi ambalată la pensiune. Testele de laborator prelevate din alimente au detectat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv. Proprietarul pensiunii a fost amendat, ca persoană fizică, sancţiunea fiind de 2.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor şi a normelor igienico-sanitare în vigoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰