Antena Meniu Search
x

Marcel Vela ar fi implicat într-un dosar penal de trafic de influență de când era primar la Caransebeș

Numele ministrului de Interne apare într-un dosar penal de trafic de influenţă cu o mită de 150.000 de euro. Nu o spune direct Direcţia Naţională Anticorupţie, ci ne dă indicii ca la ghicitori. Totul este legat de un proiect încheiat cu sârbii, pe vremea când era primar la Caransebeş. Ministrul nu comentează.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 21.08.2020, 22:02

Vezi și
  • Dosarul, pornit de la un contract de cumpărare de drone.

2014. Primarul din Caransebeş anunţa că a demarat un proiect alături de vecinii sârbi pentru cumpărarea de drone şi alte echipamente care să-i ajute pe salvatori în situaţiile de urgenţă. 

Valoarea totală a contractului: 2,3 milioane de euro, în mare parte bani europeni. Era prima administraţie publică locală din România care achiziţiona drone pe un program transfrontalier. 

Doar că modul în care a fost desemnat câştigătorul le-a ridicat semne de întrebare procurorilor. Au deschis un dosar de trafic de influenţă. 

Inculpatul a pretins un procent de 10% din valoarea contractului ce îi va fi atribuit de Primăria Caransebeș, promițând că, în schimbul acestei sume, va asigura câștigarea licitației de către societatea adusă, inclusiv prin influențarea de către primar și a altor funcționari publici din cadrul acelei primării.

10% însemnând 150.000 de euro pe care inculpatul i-a primit de la un om de afaceri, însă nu se ştie dacă mita a fost împărţită. Primarul, aşa cum este el menţionat în rechizitoriu, este Marcel Vela. Chiar dacă procurorii i-au evitat numele şi au transformat totul într-o ghicitoare. 

În data de 02.07.2012, se încheie între Ministerul de Interne din Republica Serbia, în calitate de partener lider, și Primăria Municipiului Caransebeș, în calitate de partener, reprezentată de primar, un acord de parteneriat.

2012 - Marcel Vela era încă primar în al treilea mandat. 

Rechizitoriul DNA descrie pas cu pas toate procedurile derulate din 2012 şi chiar după încheierea contractului când una dintre dronele cumpărate s-a prăbuşit în 2015, în râul Timiş. 

Semnătura primarului apare în multe dispoziţii din contract, dar şi în deciziile prin care Primăria nu a plătit nici un ban în plus pentru o nouă dronă- deşi cealaltă s-a prăbuşit din vina unui angajat al lui Vela. 

Mai mult, procurorii dau de înţeles că actualul ministru de interne ştia de cuantumul mitei. 

La mai puțin de două luni de la acceptanța finală a proiectului a avut loc un incident, context în care inculpatul i-a comunicat o solicitare ce ar fi venit din partea primarului pentru ca drona să fie înlocuită, urmând ca plata să fie realizată din suma de 150.000 euro, remisă inculpatului. 

Acest lucru s-a și întâmplat. 

Surse Observator spun că împotriva actualului ministru a fost formulat şi un denunţ pentru luare de mită. Mai mult, Marcel Vela ar fi dat deja cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie. În mod public, însă, ministrul nu a dorit să comenteze în nici un fel acest dosar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Marcel Vela ar fi implicat într-un dosar penal de trafic de influență de când era primar la Caransebeș