Antena Meniu Search
x

Video Mărturisiri de groază ale localnicilor care au dat nas în nas cu ursul, în Braşov: "Căţelul latră în sus. Şi când ne-am uitat, ursul în cireş. Era sa fac infarct"

Urşii fac legea într-o localitate din Braşov. Animalele sălbatice intră în curţile oamenilor, distrug garduri şi copaci şi au ajuns chiar să atace localnicii. Deşi există soluţii, autorităţile le recomandă oamenilor să se închidă în case, pentru a evita o tragedie. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 20.09.2021, 19:40

Vezi și

Localitatea a devenit o adevărată autoservire pentru urşii care ies din pădure în căutarea hranei. Animalele sălbatice sar gardurile localnicilor aproape seară de seară, atrase de pomii fructiferi, de tomberoanele cu gunoi şi de mirosurile din bucătării.

În urmă cu doar câteva zile, medicul Dan Grigorescu, şeful secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a celui mai mare spital din Braşov, a fost la un pas de a fi sfâşiat de un urs pe care l-a surprins în curte.

Dan Grigorescu - medic: Ne-am privit unul pe celălalt. Eu m-am retras imediat când am văzut că încearcă un fel de atac şi, evident, că m-am baricadat în casă.

Mai grav este că oamenii au cerut ajutor de peste tot, dar li s-a spus să plimbe ursul.

Pe acelaşi subiect

Localnică: Am observat că căţelu latră in sus. Si cand ne-am uitat, ursul în cireş. Era sa fac infarct, apoi am sunat la 112, au venit doi jandarmi, au iesit cu noi pe veranda, au inceput sa dea telefoane la persoane abilitate de primarie care sa vina sa-l tranchilizeze, dar nimeni nu raspundea.

Atacurile urşilor s-au înteţit

Localnic-reporter: În ultima luna numai eu am facut trei sesizari la primarie. 

- Vi s-a răspuns la vreuna din sesizări?

- Nu. Nu.

În luna iulie, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care permite primarilor să formeze echipe pentru îndepărtarea pericolului. Animalele pot fi tranchilizarea şi mutate sau, în cazurile foarte grave, împuşcate. Legal, decizia se ia de către o echipă din care fac parte patru persoane: primar, jandarm, vânător şi medic veterinar. La Săcele, este însă o problemă.

Virgil Popa, primar Săcele: "Lipseste medicul veterinar. Niciun medic veterinar, cel putin la Săcele, şi am cautat şi în zonă, nu vrea sa se implice".

Oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare Braşov spun că meseria de medic veterinar este o profesie liberală şi deci nu pot impune niciunui doctor participarea la comisia pentru îndepărtarea urşilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Mărturisiri de groază ale localnicilor care au dat nas în nas cu ursul, în Braşov: "Căţelul latră în sus. Şi când ne-am uitat, ursul în cireş. Era sa fac infarct"