Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an. Câţi bani trebuie să scoată românii pentru coşul cu produse tradiţionale

Masa de Crăciun va fi, şi anul acesta, mai scumpă. De la cârnaţi afumaţi, carne tocată până la coşul cu produse tradiţionale, toate costă mai mult. 

de Angela Bertea

la 04.12.2024 , 21:43

Cel mai mult se caută cârnaţii afumaţi de porc sau cei în amestesc cu carne de vită. Gustul de acasă al preparatelor tradiționale va fi plătit mai scump anul acesta. Preţul porneşte de la 29 de lei pe kg şi poate ajunge până la 40 de lei, în funcţie de preferinţele românilor.  

Cine doreşte să-şi prepare acasă cârnaţii de Crăciun trebuie să scoată din buzunar 24 de lei pentru un kg de carne de lucru de proc, mai adaugă 2 lei pentru condimente şi membrana. Cu 26 de lei pot fi cumpăraţi din carmangerie. Avantajul celor făcuţi acasă ar fi că fiecare şi-l prepară dupa propriul gust.

Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an

Vezi și

De pe o masă autentic-românească nu trebuie să lipsească pieptul de porc 48 lei/kg, ceafa de porc 54 lei/kg, kaiserul 48 lei/kg sau tochitura 48 lei/kg. Şi aici însă, cumpărătorii se lovesc de scumpiri. 

Pe acelaşi subiect

Şi în localitatea Frătăuții Noi din judeţul Suceava se munceşte de zor în carmangerii. George Cîrdei şi soţia sa, Liliana pregătesc pentru clienţi aproape 1 kilometru de cârnaţi.

"Cârnaţi de casă care este din carne de porc, vită şi piept de porc. Nu trebuie să lipsească sare, piper, usturoi", a declarat George Cîrdei - producător local. 

"Este un produs care se caută, place, e ceva bun gustos. Respectăm o reţetă veche. Carne si condimente atat, nu punem nimic altceva. Afumarea cârnatului este foarte importantă. Când se rupe, aşa să fie copt, să aibă textura aşa şi să se poată consuma ca atare", a declarat Liliana Cîrdei - producător local.

Cine vrea să ducă la rude sau la  prieteni un coş cu produse tradiţionale trebuie să scoată din buzunar peste 200 de lei.

"Un coş ca aceasta conţine muschi file, pipet haiducesc, cabanoşi. Cântăreşte aproximativ 2 kg.Dar pentru un coş mai bogat care contine: caltabosul, slanina, soricul costa 250 de lei si cantareste 4 kg", a declarat Natașa Gâscă - reprezentant băcănie. 

Specialiştii recomandă păstrarea cărnii crude, pe termen scurt, la temperaturi mai mici de 3 grade.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi deschis copilului vostru un cont de economii?
Observator » Evenimente » Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an. Câţi bani trebuie să scoată românii pentru coşul cu produse tradiţionale