Antena Meniu Search
x

Video O avocată a câştigat în prima instanţă o contestaţie privind obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise

Purtarea măştii în exterior nu este obligatorie! Decizia, care nu este definitivă, a fost data de judecătorii Curţii de Apel. Aceştia i-au dat câştig de cauză unei avocate, care a contestat hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prevederea privind utilizarea măştii în spaţii deschise se regăseşte însă şi într-un document oficial al Guvernului. Din acest motiv, cei care speră să renunţe la acest accesoriu trebuie să aştepte până când vom ieşi din starea de alertă.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 24.12.2020, 20:36

Vezi și
  • Decizia nu este încă definitivă
  • Cei care nu poartă masca în aer liber riscă amenzi între 500 şi 2.500 de lei

Avocata Minodora Ion a cerut în instanţă anularea unui articol din ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care obligă la purtarea măştii în spaţii deschise. 

Minodora Ion, avocat: Am formulat acţiunea pentru că, în opinia mea, nimeni nu e mai presus de lege şi că prin ordinele sale, domnul Arafat nu are dreptul să dispună măsuri care nu sunt prevăzute în legile din România. Această măsură contravine articolului 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care reglementează dreptul la sănătate şi la viaţă. 

Reacţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

Avocata a avut succes, într-o primă fază. Magistraţii au ajuns la concluzia că cetăţenii nu pot fi obligaţi să poarte masca în aer liber. Hotărârea nu este însă definitivă, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a făcut deja recurs. Însă chiar dacă instanţa va decide că măsura este ilegală, va fi doar o victorie urmări imediate, spun alţi avocaţi. 

Cristian Ene, avocat: Dacă interdicţia dată întregii populaţii există şi în alt act administrativ, respectiv o altă hotărâre de guvern sau în lege, atunci interdicţia va rămane în continuare valabilă.

Adică, rămâne oricum în vigoare hotărărea de guvern prin care se prelungeşte starea de alertă. În document se specifică menţinerea purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun. Obligatorie sau nu, masca naşte în continuare dezbateri în rândul populaţiei.  

Cei care nu poartă masca în aer liber riscă amenzi între 500 şi 2.500 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » O avocată a câştigat în prima instanţă o contestaţie privind obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise