Antena Meniu Search
x

Medic UPU din Vâlcea, condamnat pentru ucidere din culpă după ce o pacientă a făcut şoc anafilactic

Un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Vâlcea a fost condamnat pentru ucidere din culpă la patru ani după ce o pacientă a făcut șoc anafilactic din cauza unui medicament. Dr. Claudia Niţă a fost trimisă în judecată în 2019, iar săptămâna aceasta a fost condamnată la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 01.04.2021, 11:35

Stetoscop pe o masă într-un salon de primiri urgențe al spitalului
Medic UPU din Vâlcea, condamnat pentru ucidere din culpă după ce o pacientă a făcut şoc anafilactic - Getty Images - imagine cu scop ilustrativ
  • Tragedia s-a petrecut în martie 2017.
  • Medicul Claudia Niță a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare.

În martie 2017, pacienta, care suferea de astm bronșic, a mers de urgență la Spitalul Județean din Râmnicu Vâlcea pentru că nu se simțea bine.

Medicul Claudia Niţă a tratat pacienta cu un medicament la care pacienta era alergică

Acolo, deși în fișa de internare era specificat faptul că pacienta este alergică la Algocalmin, medicul a decis să-i administreze Algifen, un analgezic pe bază de metamizol, la fel ca Algocalminul. Prin urmare, pacienta a intrat în șoc anafilactic şi la scurt timp a murit, scrie jurnalulolteniei.ro.

În urma cercetărilor, în 2019 autoritățile au întocmit dosar penal şi medicul a fost trimis în judecată.

Închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității

În acest context, dr. Claudia Niţă a fost condamnată, luni, la o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi patru luni, cu suspendare, şi muncă în folosul comunității, fie în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, fie la o grădiniță din oraș. Sentința nu este definitivă şi poate fi atacată în apel, în curs de 10 zile.

Instanța a acordat despăgubiri atât soțului cât şi fiicei cuplului (câte 50.000 de euro fiecare), dar şi fratelui acesteia (25.000 de euro). 

”Dispune ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul uneia dintre următoarele două entități: Arhiepiscopia Râmnicului-Centrul Eparhial sau Grădinița cu orar prelungit Ostroveni 3 Rm. Vâlcea, jud. Vâlcea. (...) Obligă inculpata la plata sumei de 20.000 de lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând cheltuieli cu înmormântarea, respectarea tradițiilor religioase, efectuate de partea civilă P. Mihai. Obligă pe inculpată la plata următoarelor sume reprezentând daune morale: 50.000 de euro către partea civilă P. Mihai, 50.000 de euro către partea civilă P. Elena Cristina și 25.000 de euro către partea C. Marian Oliviu”, se arată în decizia magistraților. 

Sentința nu este definitivă şi poate fi atacată în apel, în curs de 10 zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Medic UPU din Vâlcea, condamnat pentru ucidere din culpă după ce o pacientă a făcut şoc anafilactic