Antena Meniu Search
x

Medicii de familie, puși să monitorizeze pacienții infectați cu noul coronavirus: "Nu poți să pleci îmbrăcat în combinezon de la cabinet, prin metrou"

Spitalele sunt în prag de colaps, iar ultimele zile au arătat că sistemul nu face faţă numărului mare de pacienţi. Aşa că premierul şi ministrul Sănătăţii încearcă să implice şi medicii de familie, care ar urma să monitorizeze pacienţii aflaţi în izolare la domiciliu. Doar că medicii spun că le este imposibil să facă asta, atât timp cât nu au echipamente de protecţie. 

de Redactia Observator

la 12.10.2020, 20:07

Vezi și
  • Medicii de familie reclamă lipsa dotărilor necesare pentru asemenea situații.
  • În multe localități din România nu există medic de familie.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Unii medici de familie îşi monitorizează pacienţii prin telefon. Spun însă că, fără mașini care pot fi decontaminate şi echipamente potrivite, este tot ce pot face pentru bolnavi. 

Evelin Cristescu, medic de familie: Nu poți să pleci îmbrăcat în combinezon de la cabinet, prin metrou, până la om acasă.

Medicii se tem că deplasarea la domiciliul pacientului nu s-ar putea face în condiţii de siguranţă. 

Emiliana Costiug, medic de familie: Medicina de familie nu a beneficiat şi nu a fost dotată cu nimic. Noi nu avem niciun fel de materiale de protecţie. Ne așteptăm acum să vaccinăm și antigripal. Să vii acum și să spui du-te și consultă un pacient covid și după du-te și vaccinează un bolnav cronic mi se pare o iresponsabilitate.

Premierul susţine că este nevoie de aceste măsuri pentru a fi evitată supraaglomerarea spitalelor. Reguli clare încă nu are. 

Ludovic Orban, premierul României: Pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită şi o evaluare şi un tratament sub supraveghere medicală în spital, împreună cu domnul ministru şi cu reprezentanţii organizaţiilor medicilor de familie va trebui să stabilim nişte reguli.

Iar medicii de familie nu ştiu cum să procedeze. 

Daciana Toma, secretar Societatea Națională de Medicina Familiei: Nu este reglementat ce ar trebui să facă medicul de familie cu pacientul respectiv. 

În acelaşi timp, în multe localităţi din ţară nici măcar nu există medic de familie. În comuna Cârlibaba, din județul Suceava, aproximativ 2000 de oameni stau de trei ani fără ca cineva să se îngrijească de sănătatea lor. Autoritățile locale s-au apucat chiar să construiască un dispensar nou, în speranţa că va veni totuşi cineva. 

Gabriel Danciu, primarul comunei Cârlibaba: Medicul va avea la etaj un apartament propriu: La parter avem un cabinet de medicină generală, stomatologie, farmacie.

Cei care au avut nevoie s-au văzut obligaţi să-şi caute medici la zeci de kilometri distanţă. Alţii au şi renunţat la asta şi nu s-au mai înscris nicăieri. 

Cei mai mulți dintre localnici, aproape 400, merg la medicul de familie din comuna Ciocănești, la aproape 20 de kilometri distanţă. Medicul de acolo spune că este suprasolicitat. 

Monitorizează deja bolnavii de covid prin telefon, nu poate face vizite la domiciliu. 

Iliada Rusu, medic de familie: Nu avem cum să mergem. Prin telefon monitorizăm dacă se simt bine. Nu avem ce sa facem cu pacienții care vin aici, cu copiii. 

Ca răspuns la nemulțumirile apărute, consilierul premierului, Virgil Guran, a făcut o declaraţie controversată. A comparat situaţia medicilor de familie cu războiul, unde există şi victime. Societatea Naţională de Medicina Familiei cere acum demiterea acestuia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Medicii de familie, puși să monitorizeze pacienții infectați cu noul coronavirus: "Nu poți să pleci îmbrăcat în combinezon de la cabinet, prin metrou"