Antena Meniu Search
x

Mega-proiect de modernizare la Mihail Kogălniceanu. Baza va deveni un mic oraş NATO, cu peste 10.000 de soldaţi staţionaţi aici

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu se extinde şi se modernizează. Anunţul a fost făcut, ieri, de către ministrul Apărării Naţionale. Peste 10.000 de militari NATO vor avea la dispoziţie grădiniţe, o şcoală, un spital, magazine şi locuri de distracţie. La Kogălniceanu au aterizat, tot ieri, militari ai detaşamentului aerian finlandez. Cu cele şapte avioane de luptă, finlandezii vor executa misiuni de poliţie aeriană, alături de soldaţii trupelor NATO.

de Redactia Observator

la 12.06.2024 , 08:34

Întregul proiect de investiții pentru modernizarea și extinderea bazei are o valoare totală de aproximativ 2,5 miliarde de euro, fără TVA, şi va avea o suprafață de circa 2.800 de hectare. "Vom construi cel mai mare proiect pentru o baza militară din România. Pista de decolare-aterizare va avea lungimi de 3500 de metri lungime şi 45 de metri lăţime, asigurând astfel condiţiile pentru utilizarea aeronavelor mari şi foarte mari, aflate în serviciu", Cezar Şerban, reprezentant antreprenor. 

Pentru întărirea flancului estic, baza militară de la Mihail Kogălniceanu a primit ieri detaşamentul finlandez, constituit din 90 de militari şi 7 aeronave F-18 Hornet. Militarii vor executa, timp de două luni, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, împreună cu cei ai Forțelor Aeriene Române, dar şi cu cei ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii.

"Misiunea consolidată de Poliție Aeriană sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă, desfăşurată în timp de pace și destinată să asigure integritatea spațiului aerian al alianţei", a precizat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. "Finlanda a finalizat cel mai rapid proces de aderare din istoria alianței, datorită protocoalelor naţionale de ratificare foarte rapide în ţări precum România", spune şi Leena Liukkonen, ambasadoarea Finlandei la București.

Vezi și

Militarii finlandezi, la baza Mihail Kogălniceanu

Pe acelaşi subiect

Misiunile pe care detașamentul forțelor aeriene finlandeze le va executa alături de cele britanice și române vor contribui nu doar la consolidarea experienței profesionale, ci și la abilitatea aviatorilor militari din cele trei țări aliate de a opera împreună într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex.

"Misiunea de Poliţie Aeriană desfăşurată în comun cu aliaţii noştri a contribuit şi va contribui şi pe viitor la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii forţelor aeriene române şi cele aliate", a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

În Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu se află peste 3.000 de militari americani, italieni și francezi. Însă, după finalizarea proiectului de extindere şi modernizare, unitatea militară va putea adăposti peste 10 mii de soldaţi NATO, ce vor avea la dispoziţie grădiniţe, o şcoală, un spital, magazine şi parcuri de distracţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Evenimente » Mega-proiect de modernizare la Mihail Kogălniceanu. Baza va deveni un mic oraş NATO, cu peste 10.000 de soldaţi staţionaţi aici