Antena Meniu Search
x

Video Megaproiectul ilegal de pe litoral, oprit după o anchetă Observator. Jumătate din şantier trebuie îngropat la loc în nisip

Măsuri drastice dictate de autorităţi după o investigaţie Observator. Piscinele care se construiesc pe plaja din Mamaia trebuie îngropate la loc, în nisip. Ancheta Observator a dezvăluit că megacomplexul de 12.000 de metri pătrați nu respecta legea. Iar contoalele reprezentanţilor statului au confirmat, astăzi, acest lucru. Investitorul trebuie acum să readucă o parte din plajă la stadiul în care era înainte de lucrări.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 15.05.2024 , 19:48

În urmă cu o săptămână, Observator a arătat că lucrările uriaşului complex de lux de pe plaja din Mamaia nu respectă legea. Azi, ancheta jurnalistică a fost confirmată oficial.

Administraţia Naţională "Apele Române""În urma sesizărilor primite, inclusiv din partea mass-media, structurile de specialitate ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" s-au deplasat în teren şi au inspectat amplasamentul lucrărilor. Prin urmare, ANAR urmează a trasa operatorului economic măsuri, respectiv sistarea de urgenţă a lucrărilor şi readucerea sectorului de plajă la forma iniţială".

Piscinele şi o parte din beach-barul principal ar putea să dispară din complexul de lux

Vezi și

Andreea Filip, reporter Observator: Aceasta este graniţa dintre cele două plaje. Cea veche şi cea extinsă. Odată ce decizia de sistare a lucrărilor va fi comunicată, oficial, investitorului, jumătate din şantier va fi îngropat în nisip. La propriu. Intrăm din dronă în animaţie

Pe acelaşi subiect

Adică, piscinele şi o parte din beach-barul principal ar putea să dispară din complexul de lux. Aşa cum ancheta Observator a arătat, încă de la început, autorizaţia de construire, emisă în luna martie, anul acesta a vizat un proiect. jumătate în apă.

Lucrările sunt autorizate pe un plan urbanistic zonal din 2013. Pe atunci, nu exista plaja extinsă. În 2021, suprafața de plajă s-a triplat. Acum, șantierul se întinde, pe ambele porţiuni de nisip. Mai mult, intră şi în zona de protecţie a unui sit arheologic subacvatic aflat în evidenţa Ministerului Culturii, instituţie care nu a avizat lucrările.

Ministrul Mediului confirmă.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Pe puzul vechi, autorizaţia din 2024 nu putea decât să trateze perimetrul vechi de plajă, nu putea să trateze o zonă care la momentul puzului era sub luciul de apă. În niciun caz pe noile plaje pe care le-am dobândit ca urmare a înisipării nu putem avea astfel de investiţii.

Nici pe şantier pare că nu ştia nimeni că lucrările trebuie oprite

Controlul a fost făcut de reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române care au constatat că echipa investitorului nu a respectat indicaţiile tehnice din autorizaţie. Verificările au vizat şi activitatea colegilor de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Adică fix instituţia care a dat aviz pentru pornirea lucrărilor pe plajă. În urmă cu o săptămână, directorul acestei instituţii susţinea că lucrările pe plaja extinsă sunt legale.

Hristu Uzun, director Apele Romane Dobrogea: Suprafeţele de plajă rezultate în urma lucrărilor de combatere a eroziunii nu sunt reglementate din punct de vedere urbanistic.

Până la această oră, reprezentantul institutiei susţine că nu a primit încă rezultatul controalelor.

Nici pe şantier pare că nu ştia nimeni că lucrările trebuie oprite. Azi, se lucra de zor la construcţia megacomplexului pe ambele sectoare de plajă. Muncitorii puteau fi opriţi de primărie, dar nici aici nu ajunsese vestea.

Doru Iordache, consiler primar Constanţa: Dacă ISC va atenţiona sau va pune în vedere primăriei că lucrările nu sunt în regulă, atunci da, bineînţeles că şi noi vom acţiona ca atare, prin Poliţia Locală.

Reprezentanţii primăriei susţin, în continuare, că n-au ştiut ce face constructorul pe plajă.

Doru Iordache, consiler primar Constanţa: Noi nu am ajuns la final, la controlul lucrării, ca să constatăm că ceva e în neregulă.

Investiţia de 7 milioane de euro îi aparţine fostului deputat Constantin Alin Bucur. Omul de afaceri a concesionat bucata de plajă pentru doi ani. Contactat de Observator spune că va opri şantierul dacă i se cere.

Zeci de sesizări de la cetăţeni au ajuns şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii

Alin Bucur, om de afaceri: Eu n-am primit nicio hârtie. Eu respect toate regulile. Dacă dumneavoastră veniţi şi vedeţi care e plajă nouă, care e plajă veche. Dacă aţi primit dumneavoastră, când primesc şi eu mă voi supune organelor de control.

La controalele precedente ale inspectorilor de la Apele Române a invocat diverse motive pentru a nu-i primi în şantier. Cum ar fi că bate vântul şi este periculos.

Zeci de sesizări de la cetăţeni, în care era reclamată construcţia, au ajuns şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Şi această insituţie a demarat un control. Dar nu a comunicat, încă, rezultatele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 8 voturi
Întrebarea zilei
Ați avut probleme cu asigurarea locuinței când ați cerut despăgubiri după un incident?
Observator » Evenimente » Megaproiectul ilegal de pe litoral, oprit după o anchetă Observator. Jumătate din şantier trebuie îngropat la loc în nisip