Antena Meniu Search
x

Video Metodele de schimbare a kilometrajului, la îndemâna oricui: "Cumpărarea unei maşini rulate e o loterie în ziua de astăzi"

Veste importantă pentru cei care vor să-şi cumpere maşini la mâna a doua, din străinătate. De acum nu trebuie să se mai teamă de kilometrajul dat înapoi. Registrul Auto Roman a anunțat ca va fi conectat la baza de date similară din Europa, iar românii vor putea verifica uşor care este numărul real de kilometri pe care l-au parcurs autoturismele cumpărate de peste hotare.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 26.08.2021, 09:11

Vezi și

Ciprian Burlacu este unul dintre miile de români ce au fost "ţepuiţi" de samsari cu maşini second hand ce au kilometrajul măsluit. A plătit o sumă considerabilă pe autoturism, dar a aflat ulterior că acesta avea de trei ori mai mulţi kilometri parcurşi decât afişa bordul.

"Având o problemă în bord ... am încercat să vedem problema, nu dădea nicio defecţiune maşina. Având o suspiciune că maşina nu are nicio defecţiune, am zis să dăm bordul jos. Când am băgat mufa originală, maşina avea 315 mii, deci 200 de mii în plus", spune Ciprian Burlacu. 

Metodele de schimbare a kilometrajului, la îndemâna oricui

O ţeapă de 10.000 de euro. Şi nu este singurul care a trecut prin asta, pentru că metodele de schimbare a kilometrajului sunt la îndemâna oricui.

Pe acelaşi subiect

Constantin Alexa, specialist în siguranță rutieră: "În momentul în care au kilometri foarte mulţi, nu sunt cumpărate foarte repede şi stau o perioadă mare în parcurile auto pana vin samsarii care se ocupa de modificarea kilometrajului și așa ajungem sa cumpăram mașini vechi și rele".

Andreea Petrescu, reporter Observator: "În cazul maşinilor mai vechi, pentru schimbarea kilometrajului, este nevoie să fie scoase ceasurile de bord care sunt resetate şi apoi acesta este ataşat înapoi la maşină. În cazul maşinilor mai noi, în schimb, acestea se conectează cu o mufă la un calculator care are un soft special şi astfel poate fi resetat kilometrajul direct din bord".

Nici chiar accesarea unor baze de date europene nu poate stopa complet acest fenomen. 

Radu Ianovici, reprezentat auto: "Cumpărarea unei maşini rulate e un pic o loterie în ziua de astăzi. Dacă intri într-un service care nu are autorizaţie R.A.R atunci nu mai poţi verifica".

Pe lângă toate acestea, mai există o problemă: proprietarii de maşini, care nu ştiu ce istoric are maşina, evită să meargă cu ea la verificat.

Radu Ianovici, reprezentat auto: "Trebuie să te uiţi foarte atent dacă nu a fost lovită, dacă nu a fost afectat sistemul de direcţie...".

Cum se pot feri de surprize neplăcute

Specialiștii considera ca este nevoie și de modificarea legislației care sa ii pedepsească pe cei care recurg la astfel de practici.

Constantin Alexa, specialist în siguranță rutieră: "Legea ar trebui să îl sancţioneze atât pe cel care a dus maşina, cât şi cel care a efectuat operaţia. Ar trebui sancționați chiar penal ca amenda nu rezolva".

Reprezentanţii R.A.R au luat deja măsuri, iar prin intermediul unei aplicaţii, şoferii au la dispoziţie informaţii despre maşina lor. Astfel, se pot feri de surprize neplăcute. 

Roxana Dima - purtător de cuvânt R.A.R: "Printre informaţii, clienţii găsesc valoarea kilometrajului, care a fost citită şi consemnată în momentul prezentării vehiculului la o reprezentanţă R.A.R". 

Realitatea rămâne alta: numărul real de kilometri rămâne un mister pentru multe dintre mașinile care circulă pe străzile din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Metodele de schimbare a kilometrajului, la îndemâna oricui: "Cumpărarea unei maşini rulate e o loterie în ziua de astăzi"