Antena Meniu Search
x

Mii de copii din România trăiesc calvarul diabetului de tip 1. Un gadget revoluţionar le-ar putea reda viaţa normală

Statul român este prea sărac să îi ajute pe copiii dependenţi de insulină, deşi un dispozitiv revoluţionar le-ar putea schimba viaţa.

Vezi și

Sunt dependenţi de insulină, iar statul este prea sărac să îi ajute: deşi un dispozitiv revoluţionar le-ar putea schimba viaţa, nu există bani pentru el. De Ziua Mondială a Diabetului, părinţii copiilor bolnavi se luptă pentru drepturile lor.

De aproape 5 ani, David se luptă cu o boală nedreaptă. O afecţiune care l-a maturizat mult prea devreme. 

Nu pot să stau o zi sau mai multe fără insulină, mărturiseşte acesta.

Până de curând, îşi măsura glicemia în fiecare oră şi era un adevărat calvar. Viaţa lui s-a schimbat radical în momentul în care, cu ajutorul doctorilor şi al sponsorilor, părinţii au reuşit să-i cumpere un dispozitiv revoluţionar. Datele sunt transferate într-un program accesibil de pe telefon, iar medicii le pot vedea din orice colţ al ţării.

dr. Mihaela Vlăiculescu, medic primar diabet:

Un senzor de glicemie este un dispozitiv care măsoară glicemia la 5 minute, ceea ce înseamnă posibiliattea de a vedea 280 de glicemii în decursul a 24 de ore comparativ cu doar 6-8 cât ar face în mod obişnuit.

Un astfel de dispozitiv costă 3.500 de euro pe an. Bani pe care, momentan, părinţii trebuie să îi scoată din buzunarul lor. Statul are doar promisiuni. 

FLORIN BODOG, ministrul Sănătăţii:

Săptămâna viitoare, doamna secretar de stat Pop a convocat comisia de diabet tocmai pt a discuta acest lucru. 

Gadgetul, spun medicii, salvează vieţi. În România sunt aproximativ 3.500 de copii diagnosticaţi cu diabet de tip 1. Şi mai puţin de 10% dintre ei au un astfel de dispozitiv. 

Primăria Generală a Capitalei promite ca, într-un an, Bucureştiul să aibă un centru dedicat diabetului, dar şi un cabinet de îngrijire a viitoarelor mame care au diabet de tip 1.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Mii de copii din România trăiesc calvarul diabetului de tip 1. Un gadget revoluţionar le-ar putea reda viaţa normală