Antena Meniu Search
x

Militari români loviți de haboob, cea mai puternică furtună de nisip, în Mali

Militarii români au fost loviți de haboob, cea mai puternică furtună de nisip, în Mali. Imagini spectaculoase au fost surprinse în baza în care se află românii, în Africa.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 28.05.2020, 11:19

  • Haboob e detectată doar cu 30 de minute înainte să lovească.
  • Norul uriaș poate avea lățimi de 100 de km.

O puternică furtună de nisip a lovit baza în care se află militarii români din detașamentul Carpathian Pumas, în Mali. Haboob, cum e cunoscută furtuna, poate fi detectată doar cu 30 de minute înainte să apară.

"Alertă de Haboob!

Militarii români din detașamentul Carpathian Pumas s-au întâlnit aseară cu un inamic impresionant și de necontrolat: fenomenul meteo specific zonelor deșertice cunoscut ca "Haboob", un cumul de furtuni de nisip de mare amploare.

Specific sezonului ploios, acest fenomen se dezvoltă rapid și poate fi detectat doar cu 30 de minute înainte, astfel încât meteorologii militari din baza din Mali trebuie să urmărească permanent evoluția stării vremii și fronturile în formare. Norul uriaș de praf poate avea o lățime de până la 100 de km, poate atinge înălțimi de 1500 m și reprezintă un pericol, deoarece vizibilitatea atinge pragul minim foarte rapid, afectând astfel siguranța zborului, iar depunerile de praf și nisip corodează tehnica.

Pe acelaşi subiect

După ce răsună alerta de Haboob în întreaga bază, prima măsură este aducerea la sol a aeronavelor aflate pe traiect și închiderea rapidă a hangarelor și a locurilor de depozitare a tehnicii.

Haboob-ul oferă curajoșilor o priveliște impresionantă, în cele câteva minute înainte de a învălui totul în calea sa.

Foto/text: lt. Mirela Vîță", e postarea poblicată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Militari români loviți de haboob, cea mai puternică furtună de nisip, în Mali