Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Militarii români răniţi în teatrele de război au deschis un muzeu pentru a strânge fonduri pentru un centru de refacere şi tratament

50 de milioane de euro. De atât au nevoie militarii români răniţi în teatrele de război pentru a înfiinţa un centru de refacere şi tratament. Rănile războiului pot fi tratate lângă Târgovişte, acolo unde voluntari, militari şi simpli cetăţeni s-au adunat să dea o mână de ajutor. Soldaţii au reuşit până acum să doneze bani din propriile solde pentru ca centrul să capete contur. Astăzi au deschis şi un muzeu în speranţa că aşa vor strânge bani pentru îngrijnirea militarilor răniţi pe front. 

de Laurenţiu Rădulescu

la 25.07.2021 , 14:05

Scene de luptă au fost simulate în curtea a ceea ce poate deveni cel mai mare centru de refacere şi îngrijire a soldaţilor răniţi în teatrele de război, de lângă Târgovişte. Câteva zeci de copii şi părinţi au asistat la spectacol. Un muzeu cu uniforme, arme şi vehicule blindate a fost deschis în faţa viitorului centru. 

Copil: Mi-a plăcut să fac poze cu toţi băieţii de aici, toţi armaţi să ia armele şi să mă urc în hummer. Reporter: De unde ai aflat?

Copil: Am aflat de la tatăl meu care mai nou este veteran şi el şi mi s-a părut foarte interesant, mai ales cu toată armata şi poliţie, arme.

Vezi și

Veteran: Este de o importanţă mai mare decât suntem tentaţi să credem şi decât o acordă foarte mulţi dintre noi. La noi în ţară, în general, militarii dar mai ales cei din teatrele de operaţiuni nu li se acordă respectul cuvenit.

Pe acelaşi subiect

Copil: Cel mai mult mi-a plăcut să văd cum au venit trupele aeriene. Când mergi într-o misiune şi câştigi medalii, după aia vei fi respectat de alţii.

De aproape opt ani militarii români răniţi în Afganistan sau Irak încearcă pe banii lor să ridice un centru de refacere. Au primit în cesiune clădirea în care Regele Mihai a făcut liceul militar. O clădire din anii 1900 care stă să cadă şi în care soldaţii au investit aproape două milioane de euro. 

Câteva cărucioare, tărgi, echipamente medicale au fost de altfel deja primite de către veteranii noştri drept donaţie de la mai multe spitale din Marea Britanie şi din Germania. Zac în schimb nefolosite şi asta pentru că centrul este departe de a fi funcţional, cel puţin pentru moment. 

Vicepreședintele Asociaţiei Militarilor Veterani: Până în acest moment am reuşit să investim în jur de 10 milioane de lei, bani strânşi numai din cotizaţii, donaţii ale colegilor şi ale celor din societatea civilă, oameni care au dorit să vină alături de noi.

Militarii au încercat să atragă inclusiv fonduri europene. Proiectul a fost însă respins de ministerul de profil. Doar în conflictul din Afganistan, peste 200 de militari români au fost răniţi.

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Militarii români răniţi în teatrele de război au deschis un muzeu pentru a strânge fonduri pentru un centru de refacere şi tratament