Tudorel Toader, precizări despre EXTRĂDAREA lui Sebastian Ghiță! Anunţ de ULTIMĂ ORĂ făcut de ministrul Justiţiei (VIDEO)
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Update ora 11:28 - Ministerul Justiției așteaptă de la instanțe încheierile de ședință privitoare la verificările de legalitate și abia apoi va începe procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță.
"Pe 17 aprilie Biroul Național Interpol a înștiințat toate autoritățile cu privire la arestarea preventivă pentru 18 zile a lui Sebastian Ghiță.
Potrivit legii, instanțele trebuie să verifice în procedură de urgență formalitățile necesare pentru extrădare. Această decizie în primă instanță poate să fie atacată, iar acum așteptăm de la instanțe încheierile verificărilor de legalitate. Când le primim, declanșăm procedura de extrădare, adică cererea.
Ministerul Justiţiei are deja pregătită cererea, imediat ce primim încheierile dăm drumul la procedură, deocamdată așteptăm încheierile de la instanțele de judecată", a declarat Tudorel Toader într-o conferinţă de presă.
- Băsescu înaintează o IPOTEZĂ BOMBĂ despre alegerile prezidenţiale din 2014!
- COINCIDENŢĂ STRANIE în cazul morţii puştiului de 15 ani, la Telciu. Băiatul împreună cu alţi trei prieteni...
- A TREIA ZI DE PAŞTE. Ce trebuie să faci în MARŢEA ALBĂ ca să ai noroc până la finele anului. Obiceiuri şi...
- Azi începe nebunia! Apelul făcut de autorităţi: "Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi!"
-------------------------------------
Ministerul Justiției a anunțat că începe procedura de extrădare, din Serbia, a lui Sebastian Ghiță. Potrivit unui comunicat al ministerului, "extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957".
”Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997.
Procedura extrădării este o procedură specială care priveşte persoane date în urmărire internaţională şi care s-au refugiat pe teritoriul altor state în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, judecată sau de la executarea unei pedepse.
În materia extrădării, Ministerul Justiţiei are atribuţia de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării (în vederea extrădării) acelei persoane pe teritoriul statului solicitat.
În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea.
Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil.
Pe fond, soluţionarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislaţia statului solicitat”, anunță ministerul.
Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost prins în Serbia după aproape patru luni de la dispariție, timp în care instanțele din România au emis două mandate de arestare în lipsă pe numele lui.
Sebastian Ghiță a fost văzut ultima dată în țară pe 19 decembrie 2016, când s-a prezentat la IPJ Prahova, pentru a semna în cadrul controlului judiciar pe cauțiune. Ulterior, el a fost citat să se prezinte, la data de 21 decembrie 2016, la DNA Ploiești în dosarul Ponta — Blair, însă nu a venit, la sediul Parchetului ajungând doar avocații săi.
Poliția Română a anunțat vineri că Sebastian Ghiță a fost localizat și reținut în Serbia, după ce acesta a prezentat polițiștilor sârbi documente false de identitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰