Antena Meniu Search
x

Video Misterul "avionului prăbuşit în Bacău", pe care nimeni nu îl găseşte

Incident misterios lângă Bacău. Un avion ultrauşor s-ar fi prăbuşit. Alarma a fost dată chiar de echipamentul pilotului. Însă, de atunci, nicio veste. Nici despre pilot, nici despre aeronavă. În zadar au luat autorităţile la puricat zona indicată de coordonatele GPS. Momentan, căutările sunt oprite până la un nou semnal SOS. 

de Angela Bertea

la 29.03.2022, 19:58

Vezi și

Alarma s-a dat ieri după amiază, în jurul orei 18, de Romatsa. Vesta unui pilot s-ar fi activat, iar asta sugera o posibilă prăbuşire a unui avion ultrauşor. Echipamentul pe astfel de aeronave ar trimite automat semnale SOS la contactul cu solul. Coordonatele gps arătau că nenorocirea s-ar fi întâmplat undeva lângă Bacău, într-o zonă împădurită la graniţa dintre comunele Buhoci și Ungureni. Autoritatea aeronautică a alertat forţele de intervenţie locale care au început imediat căutările. 

Echipa de căutare: - Hai, hai, pe aici! Pe acolo, pe la curbă!

- Ar fi în zona asta!

- Hai să mergem, hai! 

Pe acelaşi subiect

- Sunt 40, 45 de persoane. V-am spus, complet forţe...

Misterul "avionului prăbuşit în Bacău"

Zeci de salvatori şi voluntari din cinci comune, pădurari ori localnici au scotocit pădurea. O misiune dificilă, în orb, îngreunată de întuneric, un teren plin de buruieni şi necunoscut.

- Astea sunt coordonatele care au venit prin Romatsa.

- Hai, doi pe-o parte, doi pe-o parte!

- Am fost prin toată zona noastră pe care o ştim, prin pâraie, toate colţurile...

Cristian Iștoc, primar comuna Buhoci: Au fost foarte mulţi oameni mobilizaţi, de la toate structurile de intervenţie. Şi de la Situaţiile de Urgenţă, avem şi colegi de la primăriile învecinate, dl primar de la Traian, pădurarii din zonă implicaţi, patru pădurari care cunosc f bine zona.

Salvator: Ăştia spuneau că au auzit o bubuitură în zona asta. Ne-am dus, am verificat...

Fără niciun rezultat. Ore în şir au căutat în zadar. Nici urmă de avion ori de pilot. Inclusiv un elicopter Smurd a fost adus în ajutor. A survolat zona după coordonate. 

Sorin Gherghelucă, prima comuna Traian: Am umblat prin păduri, n-am găsit nimic. Greu...dar noi ne-am gândit că poate găsim un om în viaţă şi să-l salvăm.

Iustin Stoica, administrator public: Punctul care era dat pe GPS l-am identificat, dar, în zona respectivă, am bătut undeva la doi kilometri, stânga-dreapta, mulţi jandarmi, mulţi pompieri, oameni din sat, deci, e bătut...de-a fir a păr. Nimic!

Salvator: Ne-am urcat pe nişte dealuri de ne-au pârâit fălcile.

Carol Măriuţ, viceprimar comuna Traian: Am văzut o luminiţă şi părea că e aproape. Şi am fugit printre copaci, am urcat prin pământ la...pe o coastă. Şi din ce mergeam, din ce se îndepărta, că era pe vîrful dealului o sondă.

După patru ore, căutările au fost sistate.

Angela Bertea, reporter Observator: Este ora 22, iar forţele de ordine se retrag de pe teren după câteva ore de căutări. Este foarte întuneric, iar aceştia nu mai pot continua misiunea de căutare.

Andrei Grecu, Isu Bacău: În urma analizei efectuate, având în vedere faptul că semnalul sistemului de alertare nu s-a repetat, căutarea se va relua în momentul în care vom primi noi date. 

Momentan, căutările în teren sunt oprite. Autorităţile îi verifică acum pe toţi cei care au aparatură cu semnal GPS, veste de pilotaj cu sistem de căutare ori motoparapante. Până acum însă nimeni nu a reclamat dispariţia unui pilot. 

Anchetatorii iau în calcul două variante: o eroare a echipamentului pilotului care s-ar fi declanşat din greşeală ori coordonatele GPS să fi fost transmise eronat, iar avionul să se fie prăbuşit într-o altă zonă. 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Cei de la Romatsa nu aveau date despre zbor, plan de zbor. S-au dezvoltat diferite scenarii, acea baliză putea fi activată şi altcumva, nu doar urmare a unui incident. O activare accidentală. 

O locaţie cât mai precisă ar fi putut fi dată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Însă, cum nimeni nu a sunat la 112, nu se pot calcula coordonatele. 

Dacă prăbuşirea se confirmă, ar fi al doilea incident aviatic în care e implicat un avion ultrauşor în doar o săptămână. Sâmbătă, Dan Ştefănescu şi-a pierdut viaţa după ce s-a prăbuşit cu un Suhoi 31 la Strejnic, lângă Ploieşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Evenimente » Misterul "avionului prăbuşit în Bacău", pe care nimeni nu îl găseşte