Antena Meniu Search
x

Pasagerii zborului Birmingham - Bucureşti au crezut că sunt victimele unui atac terorist, în aer, trăind momente de panică

Panică la bordul unui avion care venea la Bucureşti din Marea Britanie. "Am crezut că asist la un atac terorist", spune una dintre româncele de la bord.

Vezi și

Panică la bordul unui avion care venea la Bucureşti din Marea Britanie. "Am crezut că asist la un atac terorist", spune una dintre româncele de la bord. Un pasager bulgar a încercat să intre în cabină, peste piloţi. După un scandal care a durat câteva minute bune, însoţitorii de bord ajutaţi de alţi doi pasageri au reuşit să îl liniştească. La aterizare, tânărul a fost predat Poliţiei, iar în urmă cu scurt timp procurorii l-au reţinut. 

Pilot: Dacă ne puteţi confirma, să luăm asistenţă de la Poliţie la aterizare!

Turn: Afirmativ! Asistenţa este asigurată în stand!

Pilot: Mulţumim! Este vorba despre un pasager care a forţat intrarea în cockpit. Acum este imobilizat, supravegheat de doi pasageri şi este la poziţia 25. Asta, dacă doriţi, să le comunicaţi domnilor de la Poliţie!

Pe acelaşi subiect

Turn: Confirm! Am notat!

În timpul cursei Birmingham - Bucureşti, pilotul a anunţat turnul de control că un bărbat, cetăţean bulgar, a forţat uşa şi a cerut insistent personalului din avion codul de acces. Pentru că nu l-a obţinut, a devenit violent. 

"Tot auzeam ţipete. Se auzea ca şi cum cineva se împingea în uşă." Această pasageră este încă în stare de şoc. Încerca să iasă din baie, când l-a văzut agitat. S-a gândit la ce e mai rău: "Eu am ieşit cu capul şi cel care lucra mi-a spus: rămâneţi înăuntru, pentru siguranţa dumneavoastră. Mă gândeam că e un atac terorist. Am făcut un atac de panică în baie. Nu mai puteam să respir."

În tot acest timp, doi pasageri români şi un însoţitor de bord îl imobilizaseră pe bărbatul recalcitrant. A rămas la locul lui, până la finalul zborului. Dacă situaţia ar fi degenerat, comandantul era pregătit să ceară o aterizare de urgenţă: "În final, rezolvarea sau soluţia ar fi aceea de aterizare pe primul aeroport şi deferirea persoanelor în cauză către autorităţile aeroportuare." 

Însă, la ora 22 şi 24 de minute, aeronava a aterizat pe Otopeni. Unde bulgarul a fost predat poliţiei de frontieră. Reprezentanţii companiei aeriene spun că situaţia a fost mereu sub control: "Nu a existat panică la bord în niciun moment, întreaga situaţie fiind gestionată cu maxim de profesionalism de echipajul nostru experimentat şi bine pregătit." Pasagerii însă: "Toată lumea întreba ce s-a întâmplat, toată lumea era agitată, panicată. Toată noaptea nu am ştiut dacă am fost într-un atac terorist sau nu. Nu m-am simţit safe."

Tocmai tragedia de la 11 septembrie 2001 a schimbat radical regulile pe care atât echipajul cât şi pasagerii trebuie să le respecte în timpul zborului. S-a stabilit în legislaţia internaţională că intrarea în cabina de pilotaj este o infracţiune. Aceste uşi au fost blindate şi echipate cu dispozitive care permit ca numai cu acordul echipajului să fie deschise.

Tânărul bulgar a fost audiat întreaga noapte. Procurorii din Capitală i-au deschis un dosar penal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Pasagerii zborului Birmingham - Bucureşti au crezut că sunt victimele unui atac terorist, în aer, trăind momente de panică