Video Noapte albă la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Pelerinii duc dorul cozilor lungi de altădată: "Parcă era mai frumos"
A fost noapte albă de rugăciune la Iași. Ultima noapte de pelerinaj a adunat aproximativ 5.000 de credincioşi la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Dacă în anii trecuți se aștepta la rând chiar și o zi, acum timpul de așteptare este de o oră. Pandemia a ţinut mulţi oameni acasă. Culmea, pelerinii duc dorul sărbătorilor în care aşteptarea era mai lungă.
În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte hramul Sfintei Parascheva. "Se deschid cerurile, așa se spune", povesteşte o femeie. Pandemia a modificat însă şi regulile, şi obicieiurile. Voluntarii au grijă să ofere măşti pelerinilor şi să organizeze mulțimea. Chiar şi racla cu moaşte este dezinfectată periodic. "Atingem, ne rugăm și mergem mai departe".
Unii duc dorul cozilor interminabile de la Sf. Parascheva: "Parcă era mai frumos"
Numărul mai mic de pelerini de anul acesta a făcut ca timpul de aşteptare la coadă să nu depăşească o oră. Totuşi, oamenii duc dorul sărbătorilor când aşteptarea era şi de o zi. "Păcat că e puţină lume din cauza viruslui. A mers foarte rapid, deci nu se stă mult la rând faţă de alţi ani. Era altfel, parcă era mai frumos. Te întâlneai mai multă lume, mai vorbeai", îşi aminteşte un bărbat.
Chiar daca pelerinul nu mai seamănă cu ceea ce era înainte de pandemie, un lucru și un loc au rămas neschimbate: zidul pe care pelerinii l-au numit simbolic "zidul plângerii". Chiar dacă rândul nu mai trece pe aici, oamenii au venit, au aprins lumânări și au spus câte o rugăciune.
"Ne bucurăm pentru cei care au venit, ne rugam împreună cu cei prezenţi pentru cei care nu au putut să vină", spune ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Peste 60.000 de pelerini au trecut pe la racla cu sfintele moaște în ultimele șase zile. "Accesul este liber. Nu este condiţionat de niciun fel de certificat, de niciun fel de document sau condiţie pentru cei care sunt prezenţi", a precizat Sorin Despina, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române. Însă numărul credincioșilor care vor participa la slujbă va fi redus pentru a se păstra distanța socială. "Bucurie sfântă vă dorim! Doamne ajută! Doamne ajută!", transmite ÎPS Teofan.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰