Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Noi detalii despre uciderea ursului Arthur. Prinţul a evitat carantina, iar animalul ar fi fost ademenit: "Noaptea l-a împuşcat"

Cel mai râvnit trofeu de vânătoare - capul ursului Arthur - a fost obţinut într-un weekend de prinţul de Lichtenstein. Reporterii Observator au descoperit că a venit la ţintă, a evitat carantina şi a avut drum deschis până în bârlogul animalului. Totul pentru doar 7.000 de euro, un sfert din valoarea reală a unui astfel de trofeu. Nu e de mirare că România a ajuns paradisul vânătorilor străini.

de Laurenţiu Rădulescu

la 06.05.2021 , 19:48

  • 7.000 de euro ar fi plătit prinţul de Liechtenstein pentru uciderea ursului Arthur.

Vineri, 12 martie, ora 10.30 dimineaţa. Prinţul de Lichtenstein intră în Romania pe la Vama Nădlac. Drumul cu maşina până în aria protejată din Covasna durează 12 ore. 

Surse Observator susţin că prinţul a venit din Austria. O ţară de pe Lista Galbenă, la acel moment. Aşa că, pentru a evita carantina, vânătorul s-a folosit de o derogare oferită de lege. Ori a venit vaccinat, ori a prezentat un test COVID negativ la graniţă şi a stat, oricum, mai puţin de 72 de ore în România. Punct ochit, punct lovit.

Pe 13 martie, ursul Arthur e deja trofeu: "Dar nu ziua a fost, noaptea. Eu aşa ştiu, că noaptea l-a împuşcat".

Vezi și

Markoş Barna, preşedintele AVPS "BOTOŞ": Absolut legal. Absolut legal a fost totul. Vă rog să verificaţi la foruri. Urs s-a împuşcat pentru care am avut autorizaţie. 

Pe acelaşi subiect

Prinţul a plătit 7.000 de euro pentru Arthur. Un trofeu mult subevaluat, spun specialiştii. Arthur avea 593 de puncte din 600, maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Tariful de împuşcare porneşte de la 7.000 de euro pentru un exemplar de 400 de puncte. La care se adaugă 70 de euro pentru fiecare punct în plus. Arthur valora aşadar peste 20.000 de euro.

Gabriel Păun, Agent Green: Faptul că un cetaţean străin a putut să vină în România, să apese pe trăgaci şi să plece acasă cu cel mai mare urs observat vreodată în România ... S-a întâmplat pentru că există nişte portiţe în legislaţia actuală care favorizeaza astfel de practici. 

Pe 14 martie, prinţul a plecat spre casă, tot pe la Nădlac. O aventură de un weekend. Un exemplu tipic de city-break la vânătoare, pentru bogaţii lumii. O afacere de zeci de milioane de euro, doar în România.

Arpad Sarkany, organizator partide de vânătoare: Există o ofertă cinegetică a ţării. La Ojdula ştiu că este o asociaţie privată. El trebuie să aibă o invitaţie pe baza căreia poate să intre în ţara ca vânător. Merge în teren cu specialiştii, eventual împuşcă animalul, se cântăreşte trofeul, îşi plăteşte serviciile, trofeul şi pe baza acestor documente poate să-şi ia trofeul acasă.

Vânătoarea nu e o pândă şi nu implică niciun pericol, spun specialiştii. Vânătorii aşteaptă prada la înălţime, în foişoare. Animalele sunt ademenite cu mâncare zile la rând. Nu au nicio scăpare. 

Vânătoarea de urşi, doar cu derogări în România

Pădurile României sunt, în ultimii ani, un paradis pentru vânătorii care vin din ţări unde nu banii fac legea. Pe un alt site, de exemplu, găsim ofertă de 7.700 de euro de vânător care trebuiesc plătiţi pentru cinci zile de vânătoare petrecute în ţara noastră. Ce includ aceşti 7.700 de euro? Cazarea, transportul în România, licenţa de vânătoare, foarte importantă, toate mesele, dar şi trofeul vânat. 

În ultimii ani, vânătoarea la urs se face însă numai cu derogări. 

Arpad Sarkany, organizator partide de vânătoare: Autorizaţia se eliberează pentru un urs, nu pentru ursul Martin sau cum îl cheamă pe ăsta, Arthur.

Surse din anchetă au declarat, pentru Observator, că locul unde a fost făcută fotografia cu Arthur este la mai puţin de 200 de metri de aria protejată. Acest fapt ridică suspiciuni că ursul ar fi fost ademenit. Garda Forestieră trebuie să verifice dacă în pădure sunt semne de braconaj. În plus, în fişa de evaluare pentru derogare nu erau ataşate fotografii cu ursul care era un pericol pentru oameni, ci doar un proces verbal cu observaţii.  

Uciderea ursului Arthur a dus la un val de revoltă în ţară, dar şi în străinătate. Românii au dărâmat, pe Google, reputația Castelului Riegersburg, ce aparține Prințului din Liechtenstein, un important obiectiv turistic în Austria.  Arthur a fost ucis, dar în satul Ojdula, din Covasna, oamenii tot nu au scăpat de urşii care le dau târcoale: "Poate că nu a împuşcat ursul care trebuia. Nici ei nu ştiu care atacă. Sunt mai mulţi, nu ştii care atacă".

La aproape două luni de la partida de vânătoare, au început şi anchetele. Garda de Mediu a trimis din nou echipa în teren, ca să reia de la zero toată investigaţia. Prima ar fi fost de mântuială. Şi procurorii au deschis astăzi dosar pentru braconaj şi uz nelegal de armă.

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Noi detalii despre uciderea ursului Arthur. Prinţul a evitat carantina, iar animalul ar fi fost ademenit: "Noaptea l-a împuşcat"