Antena Meniu Search
x

Noi reguli de călătorie în Europa. Certificatul verde devine vital: valabilitate de 9 luni, propusă de Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus joi ca începând din 10 ianuarie valabilitatea certificatului verde să fie limitată la 9 luni după vaccinarea cu schema completă şi a deschis de asemenea posibilitatea prelungirii acestei valabilităţi după administrarea dozei booster.

de Redactia Observator

la 25.11.2021, 17:06

Noi reguli de călătorie în Europa: Cerificatul verde devine vital, va fi valabil 9 luni
Noi reguli de călătorie în Europa: Cerificatul verde devine vital, va fi valabil 9 luni - Shutterstock

''Comisia propune abordarea bazată pe persoană'pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare. Comisia ar putea, la nevoie, să propună o perioadă corespunzătoare de valabilitate de asemenea pentru certificatele de vaccinare emise după un booster'', transmite Comisia Europeană. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a prezentat recomandarea menţionând că Bruxellesul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare ''ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă'' în interiorul UE.

Noi reguli de călătorie în Europa: Cerificatul verde devine vital

Comisia Europeană a pregătit noi recomandări de călătorie pentru întreaga UE, relatează Politico, citând surse. La ce să ne așteptăm? La o „recomandare privind libera circulație” pentru ca în interiorul blocului călătoriile să se desfășoare cât mai ușor și sigur posibil. Cea mai mare schimbare generală va fi trecerea de la o abordare bazată pe țară la una bazată pe persoană, care ține cont de statutul individual al cetățeanului. Cu alte cuvinte, țările UE nu ar trebui să mai impună carantină în funcție de locul de unde călătorești, ci în funcție de prezentarea unui certificat verde valid.

Fără restricții pentru persoanele nevaccinate

Pe acelaşi subiect

Comisia profită de orice ocazie în declarațiile sale publice pentru a prezenta vaccinarea ca instrument principal pentru a invinge pandemia, dar nu va recomanda restricții pentru cei care nu sunt inoculați, așa cum au făcut Austria sau alte țări.  Oficialii Comisiei au insistat că nu va exista nicio discriminare între persoanele vaccinate și cei care au ales să nu se imunizeze, dar au un test COVID negativ valabil încărcat în certificatul digital UE. Cu toate acestea, pe măsură ce certificatul verde COVID va deveni din ce în ce mai vital pentru călătorii, oamenii vor trebui testați mai regulat, făcând vaccinarea opțiunea mai ușoară și mai sigură.

Harta țărilor va fi modificată, lunându-se în considerare mai multe date precum ratele de vaccinare, nu doar incidența și rata de pozitivare, așa cum este cazul în prezent. Vor exista, de asemenea, mai puține scutiri de la carantină pentru a reduce numărul de persoane care ocolesc certificatul verde COVID, în calitate de lucrători esențiali. În ceea ce privește vaccinarea cu booster-ul, studiile arată o scădere semnificativă a protecției oferită de vaccin după șase luni. Bruxelles-ul va prezenta o actualizare a permisului digital COVID pentru a include boosterul în certificatul verde la nivel de bloc comunitar.

Pregătește-te pentru o iarnă nesfârșită de coronavirus

Pregătește-te pentru o iarnă nesfârșită de coronavirus, scrie publicația Politico. Uniunea Europeană se îndreaptă spre tot mai multe restricții. În timp ce viitorul cancelar german, Olaf Scholz, nu a oferit detalii despre planurile sale pentru a contracara creșterea numărului de noi cazuri de COVID din țară (a sugerat ca vaccinurile să fie obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății), tot mai multe țări din bloc impun noi măsuri pentru a face față noului val de infectări.

Franța urmează să anunțe noi restricții astăzi, dar nu va impune o carantină națională, a indicat un purtător de cuvânt al guvernului. În schimb, așteptați-vă la știri despre booster, modificări ale regulilor pentru certificatul verde și accent pe măsurile de distanțare socială. Guvernul olandez va anunța mai multe restricții vineri, după ce țara a raportat cea mai mare creștere zilnică a infecțiilor de la începutul pandemiei – în ciuda introducerii unui lockdown redus săptămâna trecută, care a provocat trei nopți de proteste.

Slovacia a anunțat un lockdown de două săptămâni. Deși acesta va fi reevaluat după 10 zile, orice relaxare a restricțiilor s-ar aplica numai celor vaccinați complet. Slovacia are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din UE, depășind doar România și Bulgaria. De asemenea, Italia a înăsprit regulile miercuri. Italienii vor trebui să prezinte în curând dovada vaccinării sau trecerii prin boală pentru a intra în majoritatea locurilor publice, testele covid negative nu mai sunt o bază validă pentru un a primi un certificat verde.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » Noi reguli de călătorie în Europa. Certificatul verde devine vital: valabilitate de 9 luni, propusă de Comisia Europeană