Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila: ”Certificatul verde, reglementat printr-un act normativ nou”. Când se va putea activa

Alexandru Rafila, care a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a declarat miercuri că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun.

de Redactia Observator

la 24.11.2021, 17:11

Alexandru Rafila: ”Certificatul verde, reglementat printr-un act normativ nou”. Când se va putea activa
Certificat verde Covid - Shutterstock

Întrebat, la Palatul Parlamentului, la ce incidenţe de răspândire a virusului ar trebuie să se renunţe la certificatul verde, Rafila a spus: "Vă dau doar un exemplu teoretic, lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialişti de sănătate publică: introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută, încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. Trebuie, în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv. Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun",. 

Rafila a menţionat că parlamentarii nu încearcă să amâne dezbaterea proiectului cu privire la introducerea certificatului verde, potrivit Agerpres

"Noi, prin lege, putem să stabilim un cadru şi intrarea în funcţiune a certificatului se poate face în orice moment este nevoie de acest lucru. Nu discutăm de o amânare, cum se spunea, că o amânăm în ianuarie. Noi putem să discutăm despre un act normativ nou, cred că ar trebui să fie un act normativ nou, şi atunci putem să mergem cu un mecanism predictibil, lumea ştie despre ce este vorba, este anunţată din timp dacă există creşteri prelungite ale transmiterii", a explicat medicul.

Se va activa după 3 săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei cazurilor de COVID-19 şi va fi eliminat când incidenţa scade

El a explicat că certificatul se va putea activa în momentul creşterii transmiteri, şi a dat ca exemplu teoretic, după 3 săptămâni de creştere consecutivă, şi retragerea, la o scădere similară, dar şi la o incidenţă de 1, sau 0,5, care să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. ”Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a mai spus deputatul. 

Desprea evoluţia pandemiei, Alexandru Rafila a spus că deocamdată s-a stabilizat, dar e posibil ca la începutul lunii ianuarie să fie o creştere, pentru că va fi perioada sărbătorilor de iarnă. Ministrul a mai spus că măsurile imediate pe care le va lua sunt testare, servicii medicale  şi încurajarea populaţiei să se prezinte cât mai repede la medic. ”Trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, care a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Oamenii nu mai înţeleg despre ce e vorba, lipsa încrederii în sistemul de sănătate trebuie redobândită.”, a spus Rafila, potrivit news.ro.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Alexandru Rafila: ”Certificatul verde, reglementat printr-un act normativ nou”. Când se va putea activa