Video Norul toxic din Insulele Canare va acoperi toată România. În zonele în care va ploua, se va transforma în acid sulfuros
Norul de cenuşă şi gaze toxice din erupţia vulcanului din Insulele Canare va acoperi în orele următoare toată România. Iar pentru cei cu probleme respiratorii ar putea fi extrem de periculos, mai ales dacă plouă. Medicii ne sfătuiesc să ţinem geamurile închise şi să purtăm mască de protecţie afară până când trece pericolul.
Un telespectator ne-a trimis pe Fii Observator imagini cu norul toxic trecând deasupra Craiovei. Culoarea gălbuie este dată de particulele de dioxid de sulf. Între 5.000 şi 10.000 de metri altitudine, aerul este deja otrăvit.
Mihai Timu, meteorolog ANM: Aceste particule fac ca cerul să ia anumite culori, mai închise, chiar și deasupra norilor se pot vedea astfel de nuanțe.
Norul vulcanic a purtat particulele toxice provenite din erupţia vulcanului Cumbre Vieja peste Europa, iar azi-noapte a ajuns în România. În Timiş, primul punct pe hartă, este urmărit prin toate cele şapte staţii de monitorizare a calităţii aerului.
Alina Călușeriu, șef Serviciu Monitorizare Timiş: Toate aceste staţii, în această perioadă, nu au pus în evidenţă creşteri ale poluanţilor, ale concentraţiei, valorile înregistrate fiind sub limita admisă orară sau zilnică.
- Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat în România. Fenomenul este vizibil pe cer iar oamenii au început să-l...
- Aeroportul La Palma se redeschide, după 24 de ore în care norul de cenuşă a ţinut avioanele la sol
- Norul de cenușă cauzat de erupția vulcanului Cumbre Vieja traversează România. Anunțul Ministerului Mediului
Norul toxic acoperă toată România
În orele următoare, norul vulcanic va acoperi toate judeţele, inclusiv Capitala. În această noapte, încep şi ploile în Vest, Sud-Vest şi în Centru. În contact cu apa, dioxidul de sulf se transformă în acid sulfuros. Practic, ploile vor fi acide. Persoanele cele mai expuse sunt cele care au deja probleme respiratorii.
Florin Mihălţan, medic pneumolog: Dacă concentraţiile sunt mari, se produce iritaţie la nivelul mucoasei bronşice şi apare senzaţia de sufocare datorită unui spasm la nivelul musculaturii bronşice, lucru care se materializează de obicei în criză de sufocare, tuse.
Cristian Oancea, medic Boli Infecţioase Timişoara: Recomandăm ca perioada aceasta să se limiteze ieşitul din casă. Purtatul măştii devine indispensabil toată perioada asta până acest nor trece.
Norul toxic va rămâne deasupra ţării noastre până mâine seară. Dar efectele pe termen lung ai acestor compuși în atmosferă se pot resimți la nivel climatic și pot modifica inclusiv stratul de Ozon. Vulcanul din La Palma erupe deja de o săptămână fără oprire şi pulverizează zilnic până la 10.000 de tone de dioxid de sulf în atmosferă. După ce a înghiţit sute de case, lava a pus la pământ şi o biserică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰