Antena Meniu Search
x

Video Numărul bufniţelor din România, în scădere dramatică. Fenomenul care şochează localităţi întregi

Populaţiile de păsări din România sunt în declin. Un recensamant al bufniţelor arată că numărul acestora a scăzut cu aproximativ 20%, spun specialiştii. Din cauza faptului că pădurile sunt tăiate sau pentru că în unele zone se construieşte la foc continuu, ciufii rămân fără case. 

de Redactia Observator

la 24.02.2024, 12:42

Vezi și

Ciufii de pădure sunt păsări nocturne care invadează oraşele pe timpul iernii şi la începutul primăverii. Aceştia aduc beneficii zonelor urbane, pentru că rozătoarele sunt hrana lor preferată.

Femeie: Într-o dimineaţă când mi-am dus copilul la şcoală erau vreo 7-8. Gunoiul din oraş probabil le atrage. 

În ultimii ani, însă, specialiştii au remarcat faptul că numărul acestor păsări a scăzut semnificativ

Daroczi Szilard, ornitolog: În primul rând, tăierea arborilor pe care aceştia se adună în timpul iernii, respectiv, de multe ocazii am constatat construcţii care se fac în zona acestor aglomerări şi, prin deranjul provocat, evident, ciufii se dispersează sau părăsesc definitiv aceste locuri de adunare.

Pe acelaşi subiect

Bufniţele, care trăiesc în zonele agricole sunt mai afectate de activitatea omului decât cele care cuibăresc în pădure, spun specialiştii.

Zeitz Robert, ornitolog: Acest fapt se datorează calităţii habitatului, folosirea insecticidelor, a pesticidelor în agricultură care duc automat la scăderea cantităţii de insecte care sunt hrană la păsări. 

Peste 30 de voluntari au participat la monitorizarea ciufilor de pădure în locurile de iernat. Aproape 1.500 de exemplare au fost înregistrate în urma recensământului la nivelul a 16 judeţe. Bufniţele sunt protejate prin lege.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Numărul bufniţelor din România, în scădere dramatică. Fenomenul care şochează localităţi întregi