Video Mina marină descoperită pe Brațul Chilia este de fabricaţie franceză şi provine din Primului Război Mondial
Un obiect rotund, ce seamănă cu o mină marină, a fost descoperit pe Brațul Chilia al Dunării, în apropiere de localitatea tulceană Pătlăgeanca. Inspectoratul de Urgență "DELTA" al județului Tulcea a informat Căpitănia Tulcea și Ministerul Apărării Naționale. A fost emisă o atenționare pentru ambarcațiunile ce urmează să tranziteze sectorul naval al Brațului Chilia Veche. Ulterior, s-a dovedit că mina este de fabricaţie franceză şi provine din timpul Primului Război Mondial.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Update: Mina găsită, luni, pe braţul Chilia Veche s-a dovedit a fi din Primul Război Mondial, de fabricaţie franceză. După câteva ore de intervenţie, mina a fost preluată, iar autorităţile anunţă că zona este sigură pentru traficul naval.
ISU Tulcea a anunţat că mina marină a fost ridicată şi că aceasta este de fabricaţie franceză şi provine din timpul Primului Război Mondial. “Misiunea echipajelor din cadrul ISU Tulcea şi a MApN fost încheiată în urmă cu scurt timp. Mina marină a fost ridicată de către echipa de scafandri pirotehnicieni ai MApN şi urmează să fie transportată în vederea depozitării în siguranţă. Zona este una sigură în acest moment pentru traficul naval. Mina este de fabricaţie franceză şi provine din timpul Primului Război Mondial”, au precizat reprezentanţii ISU Tulcea.
Ştire iniţială: "În cursul acestei dimineți, în jurul orelor 09:00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "DELTA" al județului Tulcea a fost alertat de către un echipaj al Poliției de Frontieră că în dreptul km fluvial 113, în apropiere de localitate Pătlăgeanca a fost identificat un obiect metalic sferic ce ar semăna cu o mină marină.
Imediat de la primirea informației, a fost activată echipa pirotehnică în vederea deplasării la fața locului, iar conducerea Inspectoratului, prin Centrul Operațional, a informat instituțiile abilitate să intervină cu situația de fapt.
- Noi detalii despre ambarcațiunea suspectă care plutea în derivă, lângă Tuzla. Precizările Agenţiei Române de...
- Mina marină văzută de pescari, lângă Costinești, este de negăsit. Misiune contracronometru în Marea Neagră
- Ambarcaţiunea găsită în zona Tuzla, plutind în derivă, ar fi o dronă marină kamikaze. Militarii au detonat-o...
De asemenea, a fost informată și Căpitănia Tulcea pentru a aduce la cunoștință ambarcațiunilor din zonă ori cele care urmează să tranziteze sectorul naval al Brațului Chilia Veche despre existența obiectului și să acorde o atenție sporită", a transmis Sg. Maj. Daniel Năstase.
ISU colabrează cu MApN pentru a identifica obiectul găsit în apropiere de localitate Pătlăgeanca
"În acest moment, echipajul pirotehnic a identificat obiectul în dreptul km fluvial 113-114, iar împreună cu un echipaj al Poliției de Frontieră asigură măsuri de monitorizare și prevenire a unor evenimente până la ajungerea unei echipei de scafandri pirotehnicieni din cadrul Ministerului Apărării Naționale care urmează să identifice obiectul și să stabilească Deacă este vorba de o mină marină istorică ori un altfel de obiect.
Recomandăm pe această cale ca toți conducătorii de ambarcațiuni să respecte indicațiile autorităților prezente la fața locului și să reducă viteza de deplasare", se arată în comunicatul ISU.
Ce este o mină marină
Mina marină sau subacvatică este o armă explozivă ce se amplasează sub apă. Mina subacvatică este folosită în operațiunile militare maritime pentru distrugerea navelor. Sunt plasate de nave puitoare de mine sau lansate din avioane. Este compusă din încărcătură explozivă, sistem de aprindere și sistem pentru ancorare sau pentru prindere de scoarța subacvatică, de corpul navelor, sau de cheiuri. Explodează la atingere sau la comandă.
Minele marine pot fi de mai multe tipuri. După locul de acțiune minele marine se pot clasifica în:
- mine în derivă sau derivante, care plutesc la suprafața apei;
- mine ancorate, aflate la o anumită înălțime față de fundul mării;
- de adâncime, care pot fi plantate sub apă, chiar și până la 1000 m adâncime;
- mine de fund, dispuse pe scoarța subacvatică;
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰