Video O bucată din acoperişul Sanatoriului TBC de la Marila s-a prăbuşit. Pacienţii, trataţi în condiţii greu de imaginat, au fost evacuaţi
O parte din acoperişul Sanatoriului TBC de la Marila, din Caraş-Severin s-a prăbuşit. Peste 60 de pacienți cu TBC și bolnavi cronic au fost evacuaţi şi transferaţi la Spitalul Orăşenesc Oraviţa cu ajutorul pompierilor, întrucât nu se puteau deplasa singuri. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
O bucată mare din tavanul Sanatoriului Marila din judeţul Caraş-Severin s-a prăbuşit, marţi. Pacienţii internaţi aici au fost mutaţi la Spitalul din Oraviţa, fiind vorba despre peste 60 de persoane, bolnavi cronic ori diagnosticaţi cu TBC. Potrivit autorităţilor, nu au fost înregistrate persoane rănite.
Tavan prăbuşit în clădirea ajunsă ruină
Bolnavii se aflau în altă anexă a unităţii medicale, şi ea într-o stare avansată de degradare. În urmă cu mai bine de zece ani, aici se făceau tratamete cu ozonoterapie. Acum, este doar o grămadă de moloz. Un dosar pentru reabilitarea clădirii a fost depus la Compania Naţională de Investiţii, însă banii promişi nu au veit nici până acum.
Cu aproape doi ani în urmă, o echipă Observator a filmat aici un material care spunea povestea Sanatoriului de la Marila, locul în care medicii se luptă să vindece bolnavii de tuberculoză într-o clădire măcinată de igrasie, ploi, vânt şi mizerie. Pentru medicii care încercau aici imposibiliul, ultima speranţă era ajutorul Companiei Naționale de Investiții.
Povestea Sanatoriului de la Marila
În imagini se vedea clădirea uriaşă, cocoţată pe un deal, la 10 kilometri de Oravița. Semnele rele erau clare de atunci. De departe, părea abandonată. De aproape, echipa Observator a descoperit o mână de oameni care n-au renunţat la ceea ce, cândva, era una dintre cele mai apreciate unităţi sanitare din Europa. "Ăsta e nivelul şi atenția pe care autorităţile au acordat-o sistemului sanitar, dar este și un rezultat a ceea ce se întâmplă în Sănătate, în România. Faptul că a rezistat 80 de ani fără reparaţie majoră ne arată ca acolo există un armăsar din ăsta plin de bube care dacă ar lua un făraș de jăratec ar putea să devină, din nou, acel spital, sanatoriu, cu care zona se mândrea", declara în martie 2021 Romeo Dunca, președintele Consiliului Judeţean Caraș-Severin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰