Antena Meniu Search
x

Video O cabană proaspăt construită în Munţii Rodnei, "ştearsă" de pe faţa pământului de o avalanşă care a măturat totul pe o distanţă de 1.000 de metri

O avalanşă a măturat o cabană turistică din Munţii Rodnei, a îngropat-o complet în zăpadă. Din fericire, nu era nimeni înăuntru, dar la o altă cabană din apropiere, mai mulţi oameni au simţit ca sunt la o clipa distanta de moarte. Timp de o jumătate de oră, au auzit un huruit îngrozitor provocat de zăpada care se tot prăvălea.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 17.02.2022, 19:32

Vezi și

Din dronă, se vede puterea avalanşei. Blocul de zăpadă s-a desprins pe o lăţime de 400-500 de metri, din vârful Puzdrele, şi a măturat totul la vale pe o distanţă de 1.000 de metri. Aici era Cabana Puzdrele care acum a dispărut complet sub zăpadă. Mai mulţi muncitori, aflaţi într-o altă clădire, au simţit cum se cutremură muntele sub ei. "Au auzit prima dată un huruit puternic, ulterior au observat declanşarea avalanşei şi au reuşit să obţină nişte cadre", a declarat Dan Benga, Salvamont Maramureş.

În aceste imagini apare cabana înainte să fie demolată de zăpadă. Construcţia cu etaj, înconjurată de heleşteie şi saivane, abia fusese construită. Proprietarul speră să recupereze măcar bârnele din lemn. "Ea, în totalitate, a fost din lemn. Am început la interioare anul trecut. N-am apucat să fac asigurare, am zis că să finalizez acolo şi după aia să încerc să fac o asigurare", a declarat Găvrilă Grec, administrator cabană.

Avalanşa a fost declanşată de încălzirea bruscă a vremii, dar şi de precipitaţiile din ultimele zile. Tot în Maramureş, dar în Munţii Gutâi, o altă avalanşă a blocat un drum forestier. Riscul de avalanşă rămâne ridicat la munte: gradul 3 pe o scară de la 1 la 5. Salvamontiştii avertizează turiştii  să evite drumeţiile în zonele unde este strat mare de zăpadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » O cabană proaspăt construită în Munţii Rodnei, "ştearsă" de pe faţa pământului de o avalanşă care a măturat totul pe o distanţă de 1.000 de metri