Antena Meniu Search
x

O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO

O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO, statul urmând să-i plătească femeii daune morale în valoare de 922 de euro, echivalentul a 1.118 dolari.

de Monica Palade

la 19.01.2021, 14:57

cersetoare în stradă
O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO - Profimedia
  • O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO
  • I s-au încălcat drepturile

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că statul a încălcat articolul 8 din Convenția europeană a drepturilor omului, care garantează protecția vieții private și de familie.

Femeia de etnie romă a fost amendată cu 500 de franci elvețieni, echivalentul a 464 euro sau 563 dolari, după ce a fost prinsă cerşind pe o stradă din Geneva, în luna ianuarie 2014.

Cum tânăra, care era analfabetă, nu avea un job şi nu primea ajutor social, nu a putut plăti, aeasta a fost trimisă în spatele gratiilor timp de cinci zile.

I s-au încălcat drepturile

Instanța a constatat că sancțiunile împotriva cerşetoarei erau disproporționate cu obiectivele Elveției de a combate criminalitatea organizată și de a proteja trecătorii, rezidenții sau afaceriştii din zonă.

Femeia avea „dreptul, care este inerent demnității umane, să-și exprime suferința și să încerce să-și satisfacă nevoile cerșind”, se arată în decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » O cerşetoare româncă a învins Elveţia la CEDO