Antena Meniu Search
x

Video O mumie misterioasă din Egiptul Antic, veche de mii de ani, a fost expusă la Muzeul de Istorie din Transilvania

Ce au în comun egiptenii cu transilvănenii? Ei bine, o mumie, care după mai bine de 20 de ani în sfârşit poate fi văzută într-o expoziţie permanentă dedicată Egiptului Antic, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Recondiţionată din fonduri europene, mumia umană este expusă alături de alte zeci de artefacte cu o vechime de mii de ani. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 06.09.2022, 16:51

Vezi și

Mumia se află la Muzeul de Istorie din Transilvania de mai bine de un secol, dar curioşii au putut s-o vadă doar de câteva ori. Acum a fost restaurată şi e expusă în permanenţă. Specialiştii au descoperit, cu ajutorul unor investigaţii RMN, şi cui i-a aparţinut. 

Dr. Beu Dachin Eugenia, muzeograf: Știm că a fost un bărbat de 1.70 care a murit la 30-40 de ani, ştim că a suferit de unele afecţiuni avea carii dentare. Aparţinătorii şi-au putut permite costurile unei mumificări şi a realizării unui asemenea sicriu pictat, realizat cu grijă, cu siguranţă n-a fost o persoană săracă.

Mumia a fost donată la începutul secolului 20 de un om de afaceri, originar din Budapesta, care a finanţat campania arheologică în urma căreia s-au descoperit mai multe mumii egiptene. Una a ajuns la Cluj, iar cealaltă la Sibiu. 

Colecţia egiptenă vine în faţa vizitatorilor într-un spaţiu amenajat inovativ cu aplicaţii multimedia, tehnică modernă şi interactivă. Expoziţia este deschisă de marţi până duminică. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 10 lei, iar cel de elevi de 2 lei şi jumătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » O mumie misterioasă din Egiptul Antic, veche de mii de ani, a fost expusă la Muzeul de Istorie din Transilvania