Antena Meniu Search
x

Video O normalitate în lumea civilizată, un moft la noi. De ce se feresc românii de apa de la robinet

Avem apă gârlă, de la izvoare de ape minerale la râuri bogate. Dar dăm bani grei pe apă când mergem în baruri sau restaurante. De multe ori, o sticlă costă cât un desert. Deşi în Occident, apa filtrată, oferită gratis, e o normalitate şi un drept, noi încă ne ferim de apa de la robinet.

de Redactia Observator

la 17.03.2023, 21:01

Vezi și

Între 7 şi 30 de lei. Atât costă o sticlă de apă la restaurant, în funcţie de brand sau de loc.  Apa este, în multe localuri, cel mai comandat produs. "Dacă ne uităm strict la considerentele financiare, clar pentru noi ar fi o pierdere. Noi avem în momentul de faţă la 28 de lei sticla mare şi cam toţi clienţii comandă apă. Dăm undeva la 100 de sticle în perioadele aglomerate pe zi, calculând la 28 de lei sticla, e clar că e un avantaj mare să vindem în continuare", a declarat Ştefan Andrei - manager restaurant.

Inclusiv în locurile în care se oferă gratuit apă filtrată, mulţi preferă să scoată bani din buzunar şi să bea apă îmbuteliată

Deşi tap water sau apa de la robinet este o normalitate în restaurantele din Vestul Europei, la noi, trendul a ajuns în câteva cafenele de specialitate. "Oferim apă filtrată gratuită oaspeţilor noştri. E un proiect pe care l-am început din 2016. Da, totul a pornit de afară şi am preluat modelul ca funcţionalitate", a declarat Paul Ungureanu - co-proprietar cafenea. Marco e italian, iar un pahar de apă gratuit reprezintă normalitatea. "Un mic pahar cu apă. Sigur, e o tradiţie, să bei cafea şi să primeşti lângă un mic pahar de apă carbogazoasă. Absolut", spune Marco.

Paradoxal, inclusiv în locurile în care se oferă gratuit apă filtrată, mulţi preferă să scoată bani din buzunar şi să bea apă îmbuteliată. "Credem că este vorba despre o prejudecată. Ne-am obişnuit să cumpărăm apă de la supermarket. Poate nici noi, producătorii de apă, nu am promovat suficient sistemul de alimentare cu apă centralizată. Ar fi un element de sensibilitate. Mai exact, în România trebuie să tratăm apa cu clor. Încurajez, fără discuţii, consumul apei de la robinet", a declarat Ilie Vlaicu - preşedinte Asociația Română a Apei.

În urmă cu 4 ani, a existat o iniţiativă legislativă potrivit căreia orice restaurant ar trebui să fie obligat să ofere clienţilor, la cerere, apă filtrată. Iar statul ar fi trebuit să deconteze investiţia făcută în filtre. Ideea s-a dus însă pe Apa Sâmbetei. "A intrat în dezbatere abia în anul 2022 în Parlament. A fost retrimisă la comisie, s-a dat din nou raport favorabil, apoi a intrat în dezbatere, apoi iar la comisie. S-a făcut ping pong cu acestă lege şi în stadiul actual, în 2023, după 4 ani, legea a primit raport de respingere", a declarat Cornel Zainea - fost deputat. În multe ţări, restaurantele oferă apă filtrată la carafă sau sticlă, fără să fie obligate de stat. Mai mult, organizaţiile de protecţie a mediului şi pentru drepturile omului lansează des campanii prin care promovează mesajul că apa reprezintă un drept, nu un produs.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » O normalitate în lumea civilizată, un moft la noi. De ce se feresc românii de apa de la robinet