Video O turistă străină, aflată la Bucureşti de Sf. Petru şi Pavel, face o mărturisire neaşteptată. Ce are de gând să facă
Peste jumătate de milion de români sărbătoresc şi sunt sărbătoriţi astăzi. Şi au un motiv pentru mese întinse şi pahare pline: e ziua lor! Petru, Pavel, la mulţi ani! 29 iunie e o zi a bucuriei, marcată de numeroase tradiţii şi obiceiuri în toată ţara.
Marea zi de sărbătoare a Sfinţilor Petru şi Pavel a început pentru credincioşi la biserică. La Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, dar și în toate lăcașurile de cult din țară, enoriașii nu au venit cu mâna goală la slujbă. În numele celor adormiţi, au adus alimente pe care le-au sfinţit şi le-au dat de pomană sărmanilor.
Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel
Oamenii au ţinut cel mai uşor post numit popular Sânpetru, de trei zile. "Sfinţii apostoli sunt fiinţe înrudite parcă mai mult cu îngerii, decât cu oamenii. Sfinţii apostoli Petru şi Pavel au fost diferiţi prin educaţia lor, prin temperamentul lor, chiar prin cultura de unde au provenit. Însă, i-au legat şi au avut în comun dragostea pentru Hristos", spune Lucian Apopei, preot.
Sărbătoarea vine şi cu obiceiuri populare, de care puţini mai ştiu. Unul din obiceiurile din popor spune că până în ziua în care îi sărbătorim pe Petru şi Pavel nu au voie femeile tinere să consume mere. De altfel, femeile vârstince nu au voie să le consume până la sfântul Ilie pentru a nu-i supăra pe cei răposaţi.
Tradiţii de Sf. Petru şi Pavel - 29 iunie
Tradiţiile mai spun că Sfântul Petru îi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei care muncesc în această zi.
Aproape jumătate de milion de oameni își sărbătoresc astăzi onomastica. Cei mai mulți dintre aceștia sunt bărbați, cu nume precum Petru, Petre, Paul, Petrică și Pavel. Cele mai întâlnite nume de femei cărora le urăm la mulţi ani astăzi, sunt Paula, Petronela, Petruța și Petra.
În inima Capitalei, la Muzeul Ţăranului Român, a fost organizat în cinstea sărbătoriţilor un târg de produse tradiţionale. Nici turiştii străini nu au lipsit. Au fost cuceriţi de suveniruri, iile frumos croşetate, dar şi de sarmale şi mămăligă.
Reacţia unei turiste străine, la Bucureşti
"Ne plimbăm prin jur, pentru câteva suveniruri şi câteva sarmale, desigur. Mănânc pentru doi oricum, asta este o ştire bună. Poate o să numesc copilul Paul", spune o turistă străină.
Cei doi sfinți, Petru şi Pavel, sunt prăznuiţi împreună pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine a împăratului roman Nero.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰